Σενάρια «εξαφάνισης» του Καστελλόριζου επαναφέρει η Τουρκία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιναύαρχου Γιαϊτζί.

Η τουρκική εφημερίδα Aksam αναφέρεται σε ομιλία του ναυάρχου στην Ακαδημία Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια της οποίας υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταπατά θαλάσσια οικόπεδα της Λιβύης. Ο συγκεκριμένος ναύαρχος, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, είχε σχεδιάσει τους χάρτες του 2012 από τους οποίους απουσιάζει παντελώς το Καστελλόριζο...

Σύμφωνα με τον Γιαϊτζί το 15ο οικόπεδο βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ το 20ό εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης.

Ουσιαστικά με την αναφορά αυτή ο ίδιος δεν υπολογίζει ούτε το Καστελλόριζο, ούτε όμως και την Κρήτη, επαναφέροντας την απόπειρα της Άγκυρας να ενώσει την ΑΟΖ της Τουρκίας με εκείνη της Λιβύης.

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Yeni Safak», στην επίσκεψή του στη Λιβύη τον περασμένο μήνα είχε παρουσιάσει αυτούς τους χάρτες της ενωμένης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ο Ακάρ είχε επιχειρήσει να στείλει μήνυμα για την ανατολική Μεσόγειο και με τους χάρτες που παρουσίασε στους συνομιλητές του στην Τρίπολη, προσπάθησε να τους πείσει ότι αν Τουρκία και Λιβύη υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους, τότε -σύμφωνα με τη Yeni Safak– θα χαλάσουν τα σχέδια «κατοχής» της Ελλάδας.

«Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα ορθωθεί ‘τουρκική ασπίδα’ απέναντι στη γραμμή ‘κατοχής’ που εκτείνεται από τη ‘νότια Κύπρο’ έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η 'νότια Κύπρος' και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης» έγραψε τότε η εφημερίδα.