Φρένο στην τουρκική προκλητικότητα επιχειρούν να βάλουν οι ΗΠΑ με αφορμή τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. «Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το ερώτημα τέθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, με αφορμή την είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4.

«Αυτό θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή», είπε ο δημοσιογράφος.

«Το Barbaros, συνέχισε, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα», πρόσθεσε ο Κύπριος δημοσιογράφος.

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» απάντησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απάντηση της Κύπρου με Navtex

Με NAVTEX απαντά η Κυπριακή Δημοκρατία στις προκλήσεις της Τουρκίας στην AOZ, όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις της ExxonMobil δεσμεύοντας μία αρκετά μεγάλη περιοχή για πραγματοποίηση πολυεθνικής άσκησης.

Σύμφωνα με το HellasJournal, η άσκηση θα διεξαχθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου σε μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 στο στόχο «Δελφύνη». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω άσκηση χαρακτηρίζεται «ασπίδα» για το πλωτό γεωτρύπανο της ExxonMobil.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, εντός «τεμαχίου» 4 της κυπριακής ΑΟΖ κινήθηκε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, ωστόσο, εξήλθε αργότερα κινούμενο βόρεια. Παραμένει, πάντως, στην περιοχή.

Η επιλογή της Τουρκίας να προχωρήσει σε αυτή τη νέα πρόκληση -όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες- και ενώ η ExxonMobil έχει ήδη ξεκινήσει τις γεωτρήσεις της στο «τεμάχιο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δείχνει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή, ξεκαθαρίζοντας με έναν σχετικά ανώδυνο τρόπο, επί του παρόντος, ότι δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της να έχει ενεργό ρόλο στο ενεργειακό παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία δεν δείχνει να έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε όχληση του γεωτρύπανου της ExxonMobil, ωστόσο συντηρεί την ένταση στην περιοχή, τόσο με την παρουσία του Barbaros γύρω από το «τεμάχιο» 4, όσο και με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που εκτοξεύουν συνεχείς απειλές, προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το «τεμάχιο» 4 βρίσκεται στις περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» προβάλλοντας τις διεκδικήσεις της. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το «τεμάχιο» 7 για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης:

Τσαβούσογλου σε ΗΠΑ: Δεν ακυρώνεται η παραγγελία των ρωσικών S-400