Σαν να μην ήταν αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι με τους βουλευτές της, τώρα προέκυψε νέο πρόβλημα: Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί να καταψηφίσει το «διαζύγιο» αν δεν ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα σε σχέση με το Γιβραλτάρ. Υπενθυμίζεται ότι ο «Βράχος» αποτελεί βρετανική κτήση από το 1713 βάσει της Συνθήκης της Ουτρέχτης.

«Εάν η συμφωνία μείνει ως έχει, η Ισπανία θα την καταψηφίσει» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, Χοσέ Μπορέλ ότι το σχέδιο για το Brexit δεν είναι αποσαφηνίζει ότι οι συνομιλίες για το Γιβραλτάρ αποτελούν διμερές θέμα, και όχι θέμα ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Η θέση της Ισπανίας που διεκδικεί τον «Βράχο» και στον οποίο χιλιάδες Ισπανοί σπεύδουν κάθε πρωί για εργασία είναι απλή: Το Γιβραλτάρ αποτελεί ζήτημα για το οποίο πρέπει να συνεννοηθούν Μαδρίτη και Λονδίνο, όχι Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Στο θέμα παρενέβη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρτ Φαμπιάν Πικάρντο, ο οποίος κατηγόρησε την Ισπανία ότι ακολουθεί τη γνωστή της τακτική: «Ανακινεί θέματα την τελευταία στιγμή, γεγονός που δεν βοηθά στην οικοδόμηση αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης».

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία του Brexit καλύπτει απόλυτα τις ανησυχίες του Γιβραλτάρ, όπως και των υπόλοιπων βρετανικών κτήσεων. Προφανώς το Λονδίνο δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα.

Στο Γιβραλτάρ ψήφισαν το 1967 να παραμείνουν υπό το βρετανικό Στέμμα με ποσοστό 99,6%. Τότε, η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα και τα κράτησε κλειστά μέχρι το 1985, οπότε έγινε μέλος της ΕΕ. 

Σε ένα ακόμα δημοψήφισμα για συγκυριαρχία, το 2002, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ επανέλαβαν την αγάπη τους για το Στέμμα. Στον «Βράχο» των 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων ζουν 33.500 κάτοικοι με το εντυπωσιακό ΑΕΠ του 1 δισ. ευρώ.