H είδηση ότι βρέθηκε στον βυθό του Νότιου Ατλαντικού το εξαφανισμένο εδώ και 366 μέρες υποβρύχιο ARA San Juan προκάλεσε συγκίνηση στην Αργεντινή, καθώς οι τραγικοί συγγενείς των 44 μελών του πληρώματος, ελπίζουν να πάρουν επιτέλους απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. 

Το υποβρύχιο είχε αναχωρήσει από τη βάση του στην πόλη Μαρ δελ Πλάτα με κατεύθυνση την Ουσουάια στην Γη του Πυρός. Ξαφνικά υπήρξε σήμα για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα. Στη συνέχεια, τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα.

Το υποβρύχιο εντοπίστηκε από την αμερικανική εταιρεία Ocean Infinity 430 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της νοτίου Αργεντινής σε βάθος 900 μέτρων. Μάλιστα, από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνονται ξεκάθαρα αρκετά τμήματα του σκάφους.

Πάντως, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Γκαμπριέλ Άτις, δήλωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατον να οργανωθεί επιχείρηση για την ανέλκυση του υποβρυχίου, όχι μόνο από την Αργεντινή, αλλά από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη.

Ο επικεφαλής της Ocen Infinity δήλωσε πάντως ότι το ενδεχόμενο είναι ανοικτό και συζητάται με την κυβέρνηση της Αργεντινής. Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος και απέφυγε να αναφερθεί στο πιθανό κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης.

Oι οικογένειες των 44 στελεχών του Ναυτικού που βρήκαν τραγικό θάνατο στο υποβρύχιο ζήτησαν από την κυβέρνηση να ξεκινήσει την επιχείρηση ανέλκυσης, ώστε να πάρουν και εκείνοι τις απαντήσεις που ζητούν εδώ και έναν χρόνο.