Στο πλεόν κρίσιμο σημείο εισέρχεται η υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum που θα κάνει την γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στη θέση του, συγκεκριμένα στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως αναφέρει το philenews, με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Το πρώτο σκάφος υποστήριξης, που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού, πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται καθ οδόν για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Το δικό τους «παρών» δηλώνουν και οι ΗΠΑ θέλοντας να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας και να στείλουν ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα δεχθούν σε καμιά περίπτωση παρεμπόδιση των εργασιών. 

Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Αγκυρας μετά τις απειλές που εκτόξευσε τις τελευταίες ημέρες.

Στη Λευκωσία θα βρεθεί εντός της εβδομάδας ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Μετά τον Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Στη Λάρνακα βρίσκεται και το πλοίο του 6ου Αμερικανικού Στόλου, USS Arleigh Burke (DDG 51), το οποίο διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Πώς η Τουρκία και η Λιβύη θέλουν να χαλάσουν τα σχέδια Ελλάδας-Κύπρου