Το άρθρο 49 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, το οποίο προκάλεσε -σύμφωνα με την Καθημερινή- ανησυχίες και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, φέρεται να μελετά η κυβέρνηση Ζάεφ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, πληροφορημένες πηγές στα Σκόπια μετέδιδαν ότι όλα τα προσχέδια των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί δεν είναι τελικά, αφήνοντας έτσι παράθυρο για αλλαγές.

Για το άρθρο 49 υπήρξαν προβληματισμοί και από την πλευρά του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κυρίως ως προς την ασάφεια που δημιουργείται ως προς την υπηκοότητα και την εθνότητα. 

Όπως είχε γράψει η Καθημερινή, σχετικά με τις επιφυλάξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συγκεκριμένη πρόταση αναθεώρησης παραπέμπει, έστω και εμμέσως, στην ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας», κάτι που ενισχύει την πάγια άποψη του κ. Παυλόπουλου περί ρητής και έγγραφης δέσμευσης από την πλευρά της ΠΓΔΜ ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει –ούτε θα μπορούσε, κατά το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίζει– κάποια εθνότητα, αφού ο όρος «nationality» σημαίνει μόνο citizenship, δηλαδή υπηκοότητα.