Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, καθώς οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Προτού καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε -μέσω Twitter- για «εκπληκτική επιτυχία», ευχαριστώντας τους συμπολίτες του. Επικοινώνησε μάλιστα με την Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών για να την συγχαρεί για τη νίκη του κόμματός της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια έκανε και νέο tweet όπου ο Τραμπ συνεχάρη τον... Τραμπ: «Μόνο 5 φορές τα τελευταία 105 χρόνια εν ενεργεία πρόεδρος κατάφερε να αυξήσει τις έδρες του στη Γερουσία. Ο κ. Τραμπ έχει μια μαγεία...» έγραψε. 

Η Γερουσία κρίθηκε πολύ νωρίς για τους Ρεπουμπλικάνους, αφού κέρδισαν 51 έδρες (επί συνόλου 100), μάλιστα οι Δημοκρατικοί είχαν και απώλειες. Το συγκεκριμένο Σώμα είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι έχει τον τελευταίο λόγο στην επικύρωση των νόμων, ενώ εγκρίνει (ή απορρίπτει) πρόσωπα που προτείνει ο εκάστοτε πρόεδρος για αρκετά αξιώματα, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο.

Από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις για τους Δημοκρατικούς ήταν στη Φλόριντα, όπου υπήρχε η ελπίδα ότι ο υποψήφιός τους Αντριου Γκίλουμ θα κέρδιζε τον Ρεπουμπλικάνο Ντε Σάντις, έναν πολιτικό στο στιλ Τραμπ, αυτό άλλωστε έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις. Τελικά έχασε.

Απογοήτευση και στο Τέξας, όπου επικράτησε ο Τεντ Κρουζ, ένας από τους σκληρότερους επικριτές του Τραμπ στην κούρσα του 2016 για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, τον στήριξε αρκετά στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς δεν υπήρχαν περιθώρια για απώλειες εδρών στη Γερουσία. 

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων η καταμέτρηση συνεχίζεται, όμως το Σώμα πέρασε στον έλεγχο των Δημοκρατικών. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να προκαλέσουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τον πρόεδρο Τραμπ και τη νομοθεσία του, αν και τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Γερουσία που δεν κατάφεραν να ελέγξουν.

Ένα από τα πρώτα θέματα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρουν στη Βουλή από τον Ιανουάριο του 2019 είναι οι περικοπές φόρων στους πλουσιότερους που αποφάσισε ο Τραμπ και οι αλλαγές στο σύστημα περίθαλψης.

Ασφαλώς θα πιέσουν για να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες για τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου, για το θέμα της ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016, ο ρόλος και η οικογένεια Τραμπ εντός του Λευκού Οίκου  κλπ.

Η Νάνσι Πελόζι, ηγετική φιγούρα των Δημοκρατικών και επικεφαλής της απερχόμενης μειοψηφίας των Δημοκρατικών (κατά πάσα πιθανότητα η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων), δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, σημειώντας ότι οι Δημοκρατικοί θα χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους για να αποκαταστήσουν την αντιπαράθεση επί πολιτικών θέσεων, βάζοντας τέλος στη διχαστική ρητορική.

Στα χαρακτηριστικά αυτής της ενδιάμεσης εκλογικής διαδικασίας: Η αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων -παραδοσιακά μόλις τα 2/3 των όσων ψηφίζουν στις προεδρικές σπεύδουν να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες. Η κινητοποίηση των Δημοκρατικών προς αυτή την κατεύθυνση έφερε αποτελέσματα, αφού υπολογίστηκε ότι στις κάλπες προσήλθαν 31 εκατομμύρια περισσότεροι από τις ενδιάμεσες του 2014.

Το σύστημα υγείας ήταν ένα από τα ζητήματα που οι ίδιοι οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να προσέλθουν να ψηφίσουν. Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αρχικά και ο πρόεδρος Τραμπ στη συνέχεια, είχαν πολεμήσει το νόμο του τέως προέδρου Ομπάμα για την περίθαλψη, γνωστό ως Obamacare.

Οι γυναίκες τιμώρησαν τον Τραμπ

Ρεκόρ γυναικείας παρουσίας στο νέο Κογκρέσο: Το γυναικείο κίνημα ήταν αυτό που ξεχώρισε το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή Τραμπ με πορείες σε μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά και στο πλαίσιο του #metoo που αφορά στη σεξουαλική κακοποίηση.

Συνολικά 84 γυναίκες εξελέγησαν στα δύο Σώματα. Μερικές από τις πρωτιές αυτών των εκλογών είναι εντυπωσιακές και ήρθαν από γυναίκες.

Οι γυναίκες τιμώρησαν τον Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έβγαλαν τα exit poll: Οι γυναίκες ψήφισαν Δημοκρατικούς με διαφορά 21%, οι άνδρες ψήφισαν Ρεπουμπλικάνους με διαφορά μόλις 2%. Οι λευκές Αμερικανίδες ψήφισαν 50-48 (το 50 για τους Δημοκρατικούς), ενώ ο Τραμπ είχε υπεροχή στους άνω των 65 ετών. 

Μόλις πριν από 2 χρόνια στις προεδρικές, οι λευκές γυναίκες ψήφισαν Τραμπ, γυρίζοντας την πλάτη στην πρώτη γυναίκα που διεκδικούσε τον Λευκό Οίκο. Τότε, οι παντρεμένες ήταν μοιρασμένες, σήμερα στήριξαν τους Δημοκρατικούς. Οι περικοπές στο σύστημα υγειας, στοίχισαν.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι γυναίκες γύρισαν την πλάτη στον νυν πρόεδρο, ενώ ακόμα και σε Πολιτείες όπου κερδίζουν άνετα οι Ρεπουμπλικάνοι τώρα έγιναν μάχες που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες. Στα αστικά κέντρα ενόχλησε η εμπρηστική ρητορική του προέδρου. Και οι Ρεπουμπλικάνοι το πλήρωσαν.

Πώς κερδίζεις τον Τραμπ το 2020;

Το εκλογικό αποτέλεσμα σαφώς μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους. Το βέβαιο είναι ότι ο Τραμπ γλίτωσε από αυτό που παθαίνουν παραδοσιακά οι πρόεδροι: Να χάνουν τον έλεγχο και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές και να μην μπορούν να νομοθετήσουν. Ας ρωτήσει τον Κλίντον, τον Ομπάμα...

Ωστόσο, ο αέρας του ανεξέλεγκτου προέδρου, τελείωσε. Τουλάχιστον νομοθετικά, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς. Θα αλλάξει και τρόπο έκφρασης; Δύσκολο αυτό.  

Οι εκλογές δεν έδειξαν ένα σαφή τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τον Τραμπ το 2020. 

Δύο είναι τα κεντρικά ζητήματα:

1. Το χάσμα μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και του αγροτικού πληθυσμού (που έχει βάρος μεγαλύτερο στην εκλογή προέδρου) παραμένει τεράστιο. Στον αγροτικό πληθυσμό οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν ισχυροί. 

2. Στα αστικά κέντρα οι Δημοκρατικοί είδαν κέρδη με πρόσωπα όμως αντι-συμβατικά ακόμα και για τα δεδομένα του συγκεκριμένου κόμματος. Προς τα πού θα στρέψουν τις ελπίδες τους για τον (ή την) αντι-Τραμπ το 2020; 

Θα διάλεγαν απέναντι στον Τραμπ έναν «αντισυμβατικό»; Ας μην ξεχνάμε την τύχη που είχε ο Μπέρνι Σάντερς στην κούρσα με την «συστημική» Χίλαρι Κλίντον το 2016. Τότε που ο πλανήτης κοιμήθηκε με Χίλαρι και ξύπνησε με Τραμπ...