Η επικήρυξη της τριανδρίας του ΡΚΚ θεωρείται σημαντική πρωτοβουλία και έμπρακτη απόδειξη καλής θέλησης εκ μέρους της Ουάσινγκτον, στην πορεία αποκατάστασης των σχέσεών της με την Αγκυρα, μετά την βαθιά κρίση που διήλθαν το προηγούμενο διάστημα οι διμερείς τους σχέσεις.

Τα τρία στελέχη της κουρδικής οργάνωσης που είναι πλέον επισήμως καταζητούμενα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι: α) ο Μουράτ Καραγιλάν, επικεφαλής των Δυνάμεων Αμυνας του Λαού (HPG), της ένοπλης πτέρυγας του PKK, για τον οποίο προσφέρεται ποσό έως και 5 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες, β) ο Τζεμίλ Μπαγίκ (4 εκατ. δολάρια), οποίος για πολλά χρόνια εθεωρείτο ο τοποτηρητής του Αμπντουλάχ Οτζαλάν μετά τη φυλάκισή του και γ) ο Ντουράν Καλκάν (3 εκατ. δολάρια).

Τα τρία στελέχη, αποτέλεσαν de facto τον ανώτερο διοικητικό πυρήνα του PKK (αργότερα KCK) μετά την απαγωγή στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα του αρχηγού της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος είχε καταφύγει στην ελληνική πρεσβεία του Ναϊρόμπι. Έκτοτε ο Οτζαλάν παραμένει στο νησί - φυλακή του Ιμραλί της Προποντίδας και το κενό στη φυσική ηγεσία του της οργάνωσης καλύφθηκε κατά κύριο λόγο από αυτά τα τρία στελέχη, χωρίς όμως ποτέ να αμφισβητηθεί ο ρόλος του Οτζαλάν, ως ο ιστορικού ηγέτη του κουρδικού κινήματος.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία οδηγήθηκαν σε βαθιά κρίση με αφορμή τη σύλληψη και την κράτηση επί δύο χρόνια στη Σμύρνη του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της συνεργασίας με το ΡΚΚ και το δίκτυο του Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ο «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. Η βασική ωστόσο διάσταση στις διμερείς σχέσεις επήλθε όταν η Αγκυρα προσέγγισε τη Μόσχα και την Τεχεράνη, ακολουθώντας μαζί τους κοινή διπλωματία και στρατιωτική δράση στη Συρία. Η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον στις 12 Οκτωβρίου σήμανε την αρχή της εξομάλυνσης των σχέσεων Ουυάσινγκτον – Αγκυρας και την χαλάρωση των των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η απόφαση για την επικήρυξη της τριανδρίας του ΡΚΚ ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεβεία στην Άγκυρα με δήλωση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, μετά τη λήξη της διήμερης επίσκεψής του στην Αγκυρα.