Οι ευρωβουλευτές όχι μόνο αρνήθηκαν την ανατροπή της ανάλογης απόφασης που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά περιέκοψαν επιπλέον 66,8 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που προορίζονταν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

Το συνολικό ποσό των περικοπών προς την Τουρκία φτάνει τα 213,5 εκατ. ευρώ, ποσό που μέχρι σήμερα ήταν παγωμένο. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 3 Οκτωβρίου, είχε υπερψηφιστεί περικοπή άλλων 70 εκατομμυρίων ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας.

Όσον αφορά τα κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκίας, ως βοηήθεια για το Μεταναστευτικό, οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι η δεύτερη δόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να διατηρηθεί η ίδια αναλογία της πρώτης δόσης μεταξύ του προϋπολογισμού της ΕΕ και των κρατών-μελών που συνεισφέρουν. Δεδομένου ότι 550 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ήδη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2018, το Κοινοβούλιο μείωσε την πρόταση της Επιτροπής για το 2019 κατά 1 δισεκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απομένει συνεισφορά 450 εκατομμυρίων ευρώ (η Επιτροπή είχε προυπολογίσει 1.450 εκατ. ευρώ). Τα κράτη μέλη επιθυμούν συνεισφορά στο πρόγραμμα στήριξης της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.