Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε την Πέμπτη υπέρ της εγκαθίδρυσης 5.000 εθνικών αρμάτων μάχης, παρά και την άρνηση της σερβικής μειονότητας των Σέρβων που στη Βουλή χαρακτήρισε την κίνηση παράνομη. Η απόφαση έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία καθώς την ίδια ώρα δρομολογούνται αλλαγές στα Βαλκάνια με αφορμή την ονομασία της πΓΔΜ.

Το σχέδιο νόμου έλαβε την υποστήριξη των 98 από τους 120 βουλευτές αλλά η ψήφος «μποϊκοταρίστηκε» από 11 Σέρβους εκπροσώπους και δέχθηκε έντονη κριτική από αξιωματούχους της Σερβίας.

Τρεις νόμοι, προωθημένοι από την κυβέρνηση του Κοσόβου και περασμένοι με ιδιαίτερη ταχύτητα, προέβλεπαν τη διεύρυνση της αποστολής των ελαφρά οπλισμένων δυνάμεων των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και το μετέτρεπαν σε έναν στρατό, τον οποίο η κυβέρνηση παρέκαμψε την ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα για την αναγνώρισή του. Ωστόσο, η έγκριση εντός των επόμενων ημερών είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η νομοθεσία.

Η ηπειρωτική βαλκανική περιοχή των 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων που ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της το 2008, φυλάσσεται ακόμη από ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μετακινήθηκαν εκεί τον Ιούνιο του 1999 ενώ ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές εβδομάδων προκειμένου να μπει οριστικά τέλος στην επέλαση των Αλβανών πολιτών από τις σερβικές δυνάμεις που έκαναν μία διετή καταστολή εξέγερσης μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

Από τη δική του πλευρά, το ΝΑΤΟ σχολιάζει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο Kosovo Security Forces (KSF) απαιτεί σημαντική διαβούλευση από όλες τις κοινότητες του Κοσσόβου καθώς και από την Ευρωατλαντική Συμμαχία.