Προς ναυάγιο οδηγείται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η προσπάθεια του Ζάεφ να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από τη Βουλή, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, δεν βρίσκει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται.

Το μεσημέρι θα γίνει η τρίτη συνεδρίαση της Βουλής και πιθανότατα η πρώτη ψηφοφορία.

Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ούτε κατά την χθεσινή συζήτηση σημειώθηκαν ουσιαστικές μετακινήσεις των πολιτικών κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους ή μετατοπίσεις βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Έτσι, οι βουλευτές της συμπολίτευσης που πήραν τον λόγο εξέφρασαν την στήριξή τους στην κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πλήττει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή, αντισυνταγματική, επιβλαβής και ετεροβαρής για την ΠΓΔΜ συμφωνία. Την θεωρούν δε «πολιτικά και νομικά νεκρή» μετά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

Όπως μετέδιδαν χθες τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στη δεύτερη συνεδρίαση ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE, Ντάγκαν Ντάνεφ, κατέθεσε αίτημα να επιτραπεί στον Πρόεδρο του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι να μιλήσει από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να απευθυνθεί «στους βουλευτές και στους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που ανέλαβε την ηγεσία του VMRO-DPMNE τον Δεκέμβριο 2017, δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 και κατά συνέπεια δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου.

Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος επικαλέστηκε τον Κανονισμό.

Νέες πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ για να συνεχιστεί ο «Οδικός Χάρτης» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο στόχαστρο μπαίνει το VMRO πλέον, αφού από τους βουλευτές του εξαρτάται το αν η χώρα θα πάει σε νέες εκλογές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τις απειλές του VMRO προς τα μέλη του, τα οποία θέλουν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη Βουλή.

«Οι ενέργειες αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό» είπε και υπενθύμισε ότι η ευρωατλαντική ενσωμάτωση είχε τεθεί και από το VMRO ως στόχος για τη χώρα.

Πιέσεις στo VMRO και από τις ΗΠΑ σε πιο φιλικό τόνο. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ εκφράζει με επιστολή του προς τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη στάση του VMRO σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας του να αφήσει τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Ειδικότερα, στην επιστολή που δημοσίευσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, αναφέρεται σε «μια ευκαιρία που μπορεί να μη δοθεί ποτέ ξανά ίσως και για δεκαετίες», κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή» και ζητά από τον Μίτσκοσκι να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του VMRO θα ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές «ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίες και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού».

Μάλιστα, στην επιστολή του ο Μίτσελ απευθύνεται στον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ως «Αγαπητέ Χρίστιαν»...