Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και προειδοποίησε ότι, αν ισχύει κάτι τέτοιο, η χώρα του θα επιβάλει «αυστηρή τιμωρία» στο βασίλειο.

«Προς το παρόν, (οι Σαουδάραβες) διαψεύδουν (την εμπλοκή τους) και την διαψεύδουν κατηγορηματικά. Θα μπορούσαν να ευθύνονται αυτοί; Ναι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η συνέντευξη αυτή μαγνητοσκοπήθηκε την Πέμπτη και πρόκειται να μεταδοθει αύριο στην εκπομπή «60 Minutes». Αποσπάσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Κασόγκι εξαφανίστηκε αφού επισκέφθηκε το προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου.

«Θα διαλευκάνουμε την υπόθεση και θα υπάρξει αυστηρή τιμωρία» είπε ο Τραμπ.

Όταν ρωτήθηκε αν ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο δημοσιογράφος, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμη, αλλά πιθανότατα θα καταφέρουμε να το μάθουμε» και πρόσθεσε: «Θα ταραχτούμε και θα θυμώσουμε πολύ αν ισχύει αυτό»,

Αν αποδειχθεί ότι ευθύνεται το Ριάντ, τότε θα υποστεί μια «αυστηρή τιμωρία», συνέχισε ο Τραμπ. Επανέλαβε όμως ότι δεν θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, να αναστείλει μια συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να μην πληγούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters