Τον «μαγικό αριθμό» των 80 βουλευτών που χρειάζεται στη Βουλή για την αναθεώρηση του σκοπιανού συντάγματος φέρεται να βρήκε ο Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε την Τετάρτη το βράδυ η Σερβική Ραδιοτηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από το σκοπιανό κανάλι ALSAT-M.

Σύμφωνα μάλιστα με το αλβανόφωνο ΑLSAT-M 11 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO -DPMNE φέρονται να προσχώρησαν στο στρατόπεδο των συνταγματικών αλλαγών. Το κανάλι Τelma είχε αναφέρει προηγουμένως ότι έξι βουλευτές του VMRO - DPMNE συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία για συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO. «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε, και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν πως θα σεβαστούν την λαϊκή βούληση» διαβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2016, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το συντηρητικό VMRO με 51 έδρες και σημαντικότατες απώλειες. Στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά και μεγάλη άνοδο το κόμμα Ζάεφ με 49 έδρες. Οι υπόλοιπες 20 έδρες πήγαν στα αλβανόφωνα κόμματα, τα οποία στηρίζουν τον Ζάεφ. Μάλιστα στην προεδρία της Βουλής αναδείχθηκε ο Αλβανός Ταλάτ Τζαφέρι.

Αν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να περάσει την αναθεώρηση, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, πιθανότατα εντός Νοεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα, τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος ασφυκτικών πιέσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, προκειμένου να περάσει η αναθεώρηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Χαν ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος: Αναθεώρηση τώρα, όχι κάλπες ήταν το μήνυμά του, κυρίως προς την Αντιπολίτευση.

Αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να τονίσει: «Ο μόνος τρόπος να μπουν τα Σκόπια στη Συμμαχία είναι η συμφωνία με την Ελλάδα. Plan B δεν υπάρχει.»

Αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ έστειλε επιστολή στον Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνοντάς του τις ευκαιρίες που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών. Τα είπε στον Ζάεφ, που έτσι κι αλλιώς συμφωνεί μαζί της, για να τα ακούσει η αντιπολίτευση.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε και Tweet, όπου επανέλαβε αυτό που είχε πει τη βραδιά του δημοψηφίσματος: «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μία καλύτερη συμφωνία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπάρχει βεβαίως και ο ρωσικός παράγοντας, ο οποίος ουσιαστικά ήταν ο μεγάλος νικητής τη βραδιά του δημοψηφίσματος. Η Μόσχα αφού εξαπέλυσε επίθεση σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για την προσπάθειά τους να επιβάλουν την άποψή τους στη μικρή χώρα της Βαλκανικής, άφησε να εννοηθεί ότι στον ΟΗΕ μπορεί να ασκήσει και βέτο:

«Η Ρωσία με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ' αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» ήταν το μήνυμα του Κρεμνλίνου.