Η ώρα της αλήθειας για την περίφημη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ πλησιάζει. Η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος, το επόμενο βήμα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών,  κατατίθεται στη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγκρότηση της Ολομέλειας και της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων.

Το μεσημέρι της Τρίτης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Ζάεφ η Συμφωνία και πλέον οδεύει στη Βουλή. 

Πηγές από το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ ανέφεραν ότι η κίνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν συνεπάγεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Οι συζητήσεις ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε ενώ διευκρίνισε πως επιδιώκουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία, η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί στις κάλπες, αναφέρουν

Σημειώνεται ότι η συγκυβέρνηση, στην οποία ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ, έχει την υποστήριξη 71 από τους 120 βουλευτές στη Βουλή. Χρειάζεται ακόμα 9 βουλευτές για να πετύχει την πλειοψηφία των 2/3 με το βλέμμα να στρέφεται στο VMRO της Αντιπολίτευσης, το οποίο «πολεμά» τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριμοδότησε την αποχή στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου 2018.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις από την ΕΕ, οι οποίες όμως -όπως φάνηκε και την περίοδο του δημοψηφίσματος- μάλλον έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κάλεσε την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να μην χάνουν χρόνο και να προχωρήσουν άμεσα.

Ο Αυστριακός Χαν ζήτησε μάλιστα από το VMRO «να εγκαταλείψει την καταστροφική στάση του και να θέσει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της υπεράνω των κομματικών του συμφερόντων».

Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναισημαντική, γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. «Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίες και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος».

Προειδοποιεί, τέλος, να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αμφιβάλω εάν με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία».