Στον Ντένις Μακβέγκε και την Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε από τη Νορβηγική Επιτροπή το Νόμπελ Ειρήνης. Τιμήθηκε με αυτό τον τρόπο ο αγώνας κατά της σεξουαλικής βίας σε καιρό πολέμου. Η Νάντια Μουράντ είναι η ίδια θύμα της σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Μακβέγκε έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στο Κονγκό. Γιατρός ο ίδιος, έχει επανειλημμένως καταδικάσει το καθεστώς ατιμωρησίας σε περιπτώσεις ομαδικών βιασμών και έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλες χώρες γιατί δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη σεξουαλική βια κατά γυναικών ως στρατηγικό όπλο πολέμου.

Η Νάντια Μουράντ από την μειονότητα των Γιαζίντι του Ιράκ είχε δει όλο τον ανδρικό πληθυσμό του χωριού της να δολοφονείται από μέλη του Ισλαμικού Κράτους το 2014. Μετά τη σφαγή αυτή, το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών.

Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Μουράντ απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

Τον Νοέμβριο του 2014 η Μουράντ κατόρθωσε να δραπετεύσει με τη βοήθεια γειτόνων της, οι οποίοι την έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος, και έτσι έφτασε σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να επικοινωνήσει με τους δύο ακτιβιστές και τους καλεί να έρθουν σε επαφή μαζί της.