To CSU, το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την Μέρκελ, βλέπει να συρρικνώνεται το ποσοστό του εν όψει των τοπικών εκλογών της 14ης Οκτωβρίου, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού στη Βαυαρία και θα περιπλέξει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας.

Η τάση που κατέγραψε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ARD αφήνει να εννοηθεί πως το CSU θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία με την οποία κυβέρνησε τη Βαυαρία το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής περιόδου.

Το CSU πέφτει στο 33% (-2%). Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2013, είχε συγκεντρώσει το 47,7% των ψήφων, χάνοντας για πρώτη φορά από το 1954 την απόλυτη πλειοψηφία.

Η πρωτοκαθεδρία του CSU στη Βαυαρία εξασφάλιζε στους ηγέτες των Χριστιανοκοινωνιστών καίρια πόστα στις συντηρητικές κυβερνήσεις, οι οποίες κυριάρχησαν στη μεταπολεμική Γερμανία.

Εάν η δημοσκόπηση επαληθευτεί, το αποτέλεσμα θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον ηγέτη του κόμματος  Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργό Εσωτερικών της Μέρκελ. Εάν δει τη θέση του να αποδυναμώνεται, ο Ζεεχόφερ ίσως προβάλει ακόμα περισσότερες απαιτήσεις, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο Ζεεχόφερ βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης γύρω από την τύχη του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και εσωτερικής ασφαλείας τον περασμένο μήνα, που παραλίγο να διαλύσει τον άβολο «μεγάλο» συνασπισμό της Μέρκελ με το CSU και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Infratest dimap το ποσοστό των Πρασίνων αυξήθηκε στο 18%, κάτι που εάν επαληθευτεί θα τους μετατρέψει στο δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη Βαυαρία. Το ποσοστό του SPD παρέμεινε αμετάβλητο στο 11% και αυτό του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επίσης παρέμεινε σταθερό, στο 10%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.002 Βαυαρών τη Δευτέρα και την Τρίτη και ένα από τα εντυπωσιακότερα συμπεράσματά της είναι ότι το 71% εξ όσων ερωτήθηκαν έκρινε πως το κρατίδιο θα τα πήγαινε καλύτερα με κυβέρνηση συνασπισμού.