Διεθνείς διαστάσεις παίρνουν πλέον οι καταγγελίες αναφορικά με τη διαχείρηση κονδυλίων για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα.

«Guardian»: Η Μόρια στο επίκεντρο της έρευνας για τα κονδύλια της ΕΕ για το προσφυγικό

Ο Guardian αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Φιλελεύθερου, τη μήνυση Καμμένου και την έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, άσκησε μήνυση εναντίον δημοσιογράφων της εφημερίδας ‘’Φιλελεύθερος’’, η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ».

«Τα χρήματα υπήρξαν για να μετατραπεί το στρατόπεδο σε κέντρο που θα μπορούσε να μοιάζει με το Hilton. Αντίθετα, η Μόρια είναι η πηγή εθνικής ντροπής» ανέφερε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στον Guardian.

«Η έρευνα μας βασίζεται στην αλήθεια και υποστηρίζεται καθολικά» προσέθεσε τρεις μέρες μετά την προσωρινή κράτησή του.

Άλλωστε όπως τονίζει και η βρετανική εφημερίδα και όπως ανέφεραν η Βρυξέλλες σε παρέμβαση τους, «Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή».

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», ενημερώνοντας ότι η εφημερίδα «υποστήριξε πως επιχειρήσεις με «πολύ στενούς» δεσμούς με τον Καμένο έκαναν διογκωμένες χρεώσεις για διάφορες υπηρεσίες, από τροφοδοσίας έως υδραυλικές εγκαταστάσεις. Όπως και ότι τα έργα απονεμήθηκαν συχνά με διαδικασίες fast-track χωρίς τον δέοντα έλεγχο ή την υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς».

Σημειώνει μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή Aρχή καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) ερευνά «ενδεχόμενες παρατυπίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια σίτισης προσφύγων, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το 2015.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η μήνυση του Πάνου Καμμένου είχε σκοπό να σιωπήσει εκείνους που έθεσαν «εύλογες ερωτήσεις» για τη «σκοτεινή» διαχείριση τεράστιων κονδυλίων της ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να απολογηθούμε για ένα λάθος που δεν έχουμε κάνει. Ο Κάμμενος θα πρέπει θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάστηκαν οι πρόσφυγες να ζήσουν και οι Έλληνες στο νησί και στα γύρω χωριά αναγκάστηκαν να υποφέρουν» καταλήγει ο κ. Λάμψιας μιλώντας στην εφημερίδα.

The Times: Έρευνα της Κομισιόν για κακοδιαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Στην έρευνα που πραγματοποιεί η Κομισιόν μετά από καταγγελίες σχετικά με κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό, αναφέρεται δημοσίευμα των Times.

«Η έρευνα, από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της ΕΕ, ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησε τμήματα των χρημάτων της βοήθειας σε συμβάσεις με επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται με υπουργούς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να φιλοξενήσει περίπου 60.000 πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο, κυρίως Συρίων, προσφύγων στην Ευρώπη το 2015 άσκησε τεράστια πίεση στην Ελλάδα, μέσω της οποίας πολλοί ταξίδευαν», λέει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Βοηθοί, εμπειρογνώμονες στο προσφυγικό και χρήματα της ΕΕ ακολούθησαν. Τα 1.6 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Αθήνα αποτελούν μία από τις πιο ακριβές ανθρωπιστικές βοήθειες στην ιστορία της ΕΕ».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Φιλελεύθερος που εδρεύει στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, χρησιμοποίησε μερίδια των κονδυλίων της ΕΕ για να συνάψει συμβάσεις με στενούς του φίλους. Στην εφημερίδα -συνεχίζει το δημοσίευμα- αναφέρεται πως οι συμβάσεις τροφοδοσίας και υδραυλικών έργων δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε επιχειρήσεις με επικεφαλής φίλους του κ. Καμμένου χωρίς να υπάρξουν σχετικοί διαγωνισμοί. Επικαλούμενοι το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις συνήθως χρέωναν πολύ παραπάνω από το κανονικό για τις συμφωνίες τσακίζοντας, έτσι, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων.

«Ο κ. Καμένος είναι επίσης ηγέτης ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος σε συμμαχία με την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση», συνεχίζει.

Για την έρευνα από την OLAF που αποκάλυψε την Τρίτη το Politico αναφέρει «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, η OLAF, επιβεβαίωσε την έναρξη έρευνας. Ακολούθησε «υποβολή πληροφοριών» από αξιωματούχους των Βρυξελλών που ασχολούνται με την ελληνική προσφυγική κρίση».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρει: «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η OLAF ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παρατυπίες που αφορούν την χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ, παροχή τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα», λέει αρχικά και συνεχίζει: «Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια. Προκειμένου να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων και πιθανών επακόλουθων ερευνών, των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και των διαδικαστικών δικαιωμάτων».

«Οι ισχυρισμοί περί κακοδιαχείρισης των μεταναστευτικών ταμείων στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από το 2017», συνεχίζει το δημοσίευμα: «τότε η ανθρωπιστική οργάνωση, SolidarityNow, άσκησε πίεση για έρευνα, κάνοντας λόγο για κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παρά την μαζική χρηματοδότηση από την ΕΕ».

Από το δημοσίευμα δεν ξεφεύγει ούτε το ντροπιαστικό για τη χώρα μας σκηνικό της σύλληψης των δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την είδηση. «Όταν η ιστορία του Φιλελεύθερου ξέσπασε το Σαββατοκύριακο, ο κ. Καμμένος μήνυσε την εφημερίδα, οδηγώντας στη σύλληψη τριών δημοσιογράφων. Οι επικριτές του, τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να φιμώσει τον Τύπο της χώρας. Οι δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν την επόμενη μέρα».

Κλείνοντας το δημοσίευμα στέκεται στο ότι «το φερόμενο σκάνδαλο έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς κριτικής σχετικά με τις επικίνδυνες, ανήθικες και λυπηρές συνθήκες διαβίωσης για περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες παγιδευμένους σε κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου», όπου σύμφωνα με τους Times αποτελεί «το πρώτο σημαντικό σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ήπειρο από τη γειτονική Τουρκία».

Πώς φτάσαμε στην έρευνα της OLAF

Η πληροφορία ότι η ειδική υπηρεσία της ΕΕ για ζητήματα διαφθοράς, OLAF, έχει ξεκινήσει έρευνα για την εξέταση της διαχείρισης των προσφυγικών κονδυλίων στην Ελλάδα, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Αντίθετα, ήδη από το 2016 υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτηματικά για το που πήγαν τα πραγματικά τεράστια ποσά που ήρθαν στην Ελλάδα. Και η OLAF διεξάγει από καιρό έρευνα. Δεδομένης της ευαισθησίας γύρω από το ζήτημα, λογικό είναι να αναμένουμε σημαντικές αποκαλύψεις.

H OLAF αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή της Κομισιόν που ερευνά υποθέσεις απάτης κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ και κρούσματα διαφθοράς εντός των Ευρωπαϊκών Θεσμών και διαμορφώνει τις σχετικές πολιτικές εντός ΕΕ.

Πρόεδρός της είναι ο Φινλανδός Βίλε Ίτελε.

Όπως δημοσιεύει το Politico σε άρθρο του, το ζήτημα τελεί υπό στενή παρακολούθηση. Σε επικοινωνία του Politico με τον εκπρόσωπο του OLAF, ο δεύτερος αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα ή να διευκρινίσει εάν σχετίζεται με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας.

Η έρευνα για «υποτιθέμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα» ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που υπέβαλε η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και τις εσωτερικές υποθέσεις το 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο» τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διέπραξαν παρατυπία».

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την έρευνα της OLAF

Την έναρξη έρευνας σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δίωξης της Απάτης (OLAF) γνωστοποίησε η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, διευκρινίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια απόδειξη κακοδιαχείρισης.

Δήλωσε ότι «δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες περί παράνομων κερδών από εταιρείες τροφοδοσίας, γι' αυτό αναφέρουμε το θέμα στην OLAF» και πρόσθεσε πως υπήρξαν κατηγορίες οι οποίες δεν προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημείωσε πως «αναφέραμε το θέμα στην OLAF επειδή δεν είμαστε αρμόδιοι να διερευνήσουμε τυχόν κατηγορίες. Η OLAF είναι ο μόνος φορέας της ΕΕ που έχει εντολή να διερευνά οτιδήποτε σχετίζεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, γι' αυτό το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια τους».

Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν ανέφερε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων καθ' οιονδήποτε τρόπο. Όλα τα μακροπρόθεσμα κονδύλια υπόκεινται σε ετήσιες εκκαθαρίσεις λογαριασμών, που σημαίνει ότι ελέγχουμε ετησίως ότι όλα έχουν δαπανηθεί σωστά». Ειδικά για τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, σημείωσε ότι «δεν βρήκαμε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων, κάτι το οποίο μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση αυτού του έργου».

Επερώτηση ΝΔ για τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό

Επίκαιρη επερώτηση προς επτά υπουργούς κατέθεσαν 30 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με θέμα την διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν, η επιβεβαίωση από την Κομισιόν της αποκάλυψης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκθέτει για ακόμη μια φορά τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα.

«Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής Τύπος ανέδειξε και ευλόγως τη σύλληψη Ελλήνων δημοσιογράφων επειδή απλά έθεσαν στον κ. Καμμένο και σε άλλους υπουργούς αυτονόητα ερωτήματα που έχουν όλοι οι πολίτες βλέποντας την τραγική κατάσταση της Μόριας για το πώς τελικά «αξιοποιήθηκαν» 1,6 δισ. ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό» τονίζουν επίσης.

Οι επερωτώντες βουλευτές, κάνουν λόγο για «τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η πλήρης απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, οι ελλιπείς τους υποδομές, αλλά και ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προκαλούν ευθέως το αίσθημα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτών».

«Η πρωτοφανής ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται ακόμη πιο προκλητική, όταν αφορά ζητήματα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως εκείνο των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα είναι 2.242, με μόλις 1.091 αντίστοιχες θέσεις να είναι διαθέσιμες σε δομές φιλοξενίας.

Γίνεται πια φανερό ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτει τη χώρα διεθνώς» προσθέτουν.

Θέτουν τέλος προς τους συναρμόδιους υπουργούς τα ερωτήματα:

– Είναι σε γνώση της κυβέρνησης η αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Politico, πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί από το 2017 έλεγχο για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για το φαγητό των προσφύγων; Και εάν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος και ποιο είναι το ακριβές πεδίο της έρευνας;

– Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να επιβλέπει την ορθή και διαφανή αξιοποίηση των χρημάτων που λαμβάνουν οι Μ.Κ.Ο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

– Πόσα χρήματα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση από τα κοινοτικά κονδύλια και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευθεί;

– Με ποιον τρόπο έχουν διατεθεί τα συγκεκριμένα κονδύλια;

– Πόσες και ποιες συμβάσεις και κατόπιν ποιας διαγωνιστικής διαδικασίας έχει συνάψει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού;.