Προειδοποιητικό μήνυμα στους αντάρτες των Τόρις έστειλε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι υπογραμμίζοντας ότι η εναλλακτική στη συμφωνία που πιθανόν να καταλήξει με την ΕΕ για το Brexit είναι να μην υπάρξει συμφωνία.

Η πρωθυπουργός μιλώντας στο BBC, δήλωσε βέβαιη ότι το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία που τυχόν να συνάψει με την ΕΕ, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει πιθανότητα για καλύτερη συμφωνία». Στην ερώτηση «τι πιθανόν να συμβεί αν απορριφθεί», απάντησε ότι «η ΕΕ δεν έχει να μας προτείνει κάτι καλύτερο σε αυτό το στάδιο».

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά ακόμη η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει συνολική συμφωνία εξόδου και κάποιοι αντάρτες από το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι έχουν απειλήσει να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η τύχη της κυβέρνησης της Μέι φαίνεται να ταλαντεύεται μέρα τη μέρα καθώς το ίδιο το σχέδιό της για το Brexit είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 320 ψήφους που χρειάζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν πρότεινε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ενώ από την πλευρά του ο πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον, άσκησε κριτική εις βάρος του σχεδίου της πρωθυπουργού για Brexit.

Το «αγκάθι» στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ είναι να μην υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εργάζεται για ένα σχέδιο πρωτοκόλλου που θα περιγράφει με ποιον τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση των ελέγχων στα σύνορα.

Η Times αναφέρει ότι στο σχέδιο της ΕΕ  τα αγαθά θα μπορούν να εντοπίζονται χρησιμοποιώντας barcodes σε εμπορευματοκιβώτια με βάση ένα σύστημα «αξιόπιστου εμπορικού εταίρου» που θα διαχειρίζονται εγγεγραμμένες εταιρείες.

Οι προτάσεις πρόκειται να διανεμηθούν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά το συνέδριο των Τόρις που ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου.