Το VMRO-DPMNE του τέως πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο νέος αρχηγός του κόμματος Κρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη συμφωνία, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ αμφισβητείται επίσης η ταυτότητα των πολιτών.

Σφοδρή επίθεση κατά Ζάεφ

O Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και για αυτό καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες και με θετική διάθεση για τη συμφωνία.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η οποία υπογράφηκε στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου, έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στη χώρα.

Ζητούμενο το ποσοστό συμμετοχής

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά στο δημοψήφισμα κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.

Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και την Ελλάδα;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ