Ως πραξικόπημα χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, το ανώνυμο άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Το σχετικό άρθρο φέρει τίτλο «Είμαι μέρος της αντίστασης μέσα στη διακυβέρνηση Τραμπ» και δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλοί αξιωματούχοι της διακυβέρνησης αναγκάστηκαν να διαψεύσουν ότι είναι συντάκτες του κειμένου, που χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο «αμοραλιστή», ενώ αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ανώτατοι αξιωματούχοι που εργάζονται επιμελώς για να φρενάρουν τις «χειρότερες παρορμήσεις» του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπάνον, το άρθρο συνιστά μια σοβαρή κρίση, που δεν έχει συμβεί από την περίοδο του Λίνκολν. «Είναι ευθεία επίθεση στους θεσμούς. Είναι πραξικόπημα» σχολίασε ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ στο Reuters.

«Είναι κρίση. Η χώρα είχε τέτοια κρίση μόνο το καλοκαίρι του 1862, όταν ο στρατηγός ΜακΚλέλαν και άλλοι στρατιωτικοί, όλοι Δημοκρατικοί του στρατού, θεώρησαν ότι ο Λίνκολν δεν ήταν κατάλληλος να είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως ο πρώην συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το σενάριο ότι το άρθρο ήταν μέρος μιας συνωμοσίας από το «βαθύ κράτος». «Δεν είμαι άνθρωπος που πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει βαθύ κράτος.

Ο Τραμπ τα πήρε στο κρανίο

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις προσπάθειες να εντοπίσει τον συντάκτη του κειμένου, λέγοντας στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, ότι ο αρθρογράφος είναι κάποιος αποτυχημένος που βρίσκεται στη Δυτική Πτέρυγα για τους λάθος λόγους.

«Οι New York Times είναι αποτυχημένη. Εάν δεν ήμουν εδώ, σε αυτή τη θέση, πιστεύω ότι δεν θα υπήρχαν καν. Και μια μέρα, όταν δεν θα είμαι πρόεδρος, οι NTE και το CNN και όλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης θα είναι εκτός», ανέφερε.

Εξάλλου, από τη δική της πλευρά, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ απέρριψε το σενάριο να είναι συντάκτης του άρθρου κάποιος που εργάζεται στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι η περιγραφή της εφημερίδας για τον συγγραφέα μπορεί να αναφέρεται σε εκατοντάδες ανθρώπους.