Εάν η πΓΔΜ απορρίψει την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ή στο κοινοβούλιό της, ίσως μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια μέχρι να βρεθεί νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού, προειδοποίησε ο απερχόμενος ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σε συνέντευξή του στο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων Balkan Insight, ο Μ. Νίμιτς επεσήμανε πως στην πΓΔΜ «υπάρχει κόσμος που λέει "ας περιμένουμε γιατί μπορεί στο μέλλον να προκύψει μια καλύτερη συμφωνία". Ωστόσο, δεν σκέφτονται πώς θα είναι στο μέλλον η Ε.Ε. ή αν θα επιθυμεί την ένταξη της χώρας τους τότε. Δεν γνωρίζουν επίσης σε ποια κατάσταση θα είναι το ΝΑΤΟ, ποια θα είναι η στάση μιας μελλοντικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η επιλογή της μακράς αναμονής είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη», τόνισε ο Μ. Νίμιτς.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο βετεράνος διπλωμάτης, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του ο κ. Νίμιτς υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.

Η ηγεσία της πΓΔΜ πίστευε πως η Ελλάδα σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.

Αντιθέτως, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο».