Ως περίπτωση «κακοδιοίκησης» χαρακτήρισε την προαγωγή του Μάρτιν Σελμάιερ στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια (Οmbudsman), Έμιλυ Ο Ράιλι, κατόπιν μελέτης χιλιάδων σελίδων από εσωτερικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη σχετική έκθεση που δημοσίευσε η ίδια σήμερα διαπιστώνεται ότι το Κολλέγιο των Επιτρόπων είναι συνολικά υπεύθυνο για την κακοδιοίκηση αυτή, καθώς ουδείς εκ των Επιτρόπων δεν αμφισβήτησε τη διαδικασία προαγωγής, η οποία τελικά προκάλεσε ευρείες ανησυχίες.

Ειδικότερα, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής έκανε λόγο για τέσσερις περιπτώσεις "κακοδιοίκησης", όπου δεν τηρήθηκε "το πνεύμα και το γράμμα" των σχετικών κανόνων και συνέστησε στην Επιτροπή να αναπτύξει νέα διαδικασία διορισμού του κάθε μελλοντικού της Γενικού Γραμματέα.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η Επιτροπή, "δημιούργησε μια τεχνητή αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα προκειμένου να δικαιολογήσει τη μη δημοσίευση ανακοίνωσης κενής θέσης". "Οργάνωσε επίσης μια διαδικασία επιλογής του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, ώστε να μην εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο, αλλά να τοποθετήσει ως Γενικό Γραμματέα τον κ. Σελμάιερ με διορισμό δύο σταδίων".

Η Ο Ράιλι επέκρινε επίσης την Επιτροπή για «αμυντικές, αμφίλογες και ενίοτε επιθετικές» απαντήσεις στα ερωτήματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη δημοσίευση των κενών θέσεων και την επιλογή των υποψηφίων.

Η Διαμεσολαβήτρια επισημαίνει, ωστόσο, στα συμπεράσματά της έρευνας ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την καταλληλότητα ή μη του νυν Γενικού Γραμματέα.

Από την πλευρά της η Επιτροπή απάντησε πως "δε συμμερίζεται όλες τις πτυχές της έκθεσης", αν και "χαιρετίζει ότι η Διαμεσολαβήτρια δεν αμφισβητεί ούτε τη νομιμότητα της διαδικασίας διορισμού του Γενικού Γραμματέα ούτε την επιλογή του υποψήφιου ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αρμόδιος υπάλληλος της ΕΕ, ιδιαίτερα αφοσιωμένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με σχετική δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου, Γκίντερ Έττινγκερ.

"Σε ορισμένες πτυχές, όπου η Κομισιόν έχει διαφορετική πραγματική εκτίμηση, θα παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες στην Διαμεσολαβήτρια εν ευθέτω χρόνω", σημειώνει ο Γκ. Έττινγκερ, προσθέτοντας ότι "όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διορίζεται ο Γενικός Γραμματέας στο μέλλον, δεν βλέπουμε με την πρώτη ματιά κανένα λόγο για τον οποίο ο διορισμός του Γενικού Γραμματέα πρέπει να διεξάγεται ανεξάρτητα από το διορισμό οποιουδήποτε άλλου Γενικού Διευθυντή".

Καταλήγοντας, ο Γερμανός επίτροπος, αναφέρει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τη σύσταση της Διαμεσολαβήτριας και "από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα θεσμικά όργανα, θα επαναξιολογήσει πώς μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον η εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων και διαδικασιών και να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα θεσμικά όργανα".