Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στην τουριστική κίνηση και στην τροφοδοσία των νησιών προκαλεί η απεργία της ΠΝΟ. Με βάση τις κρατήσεις εισιτηρίων, ο φετινός Σεπτέμβριος πρόκειται να είναι ο κορυφαίος των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο τουριστικής κίνησης.

Αποκαλυπτικό των προβλημάτων από την απεργία είναι το δημοσίευμά της βρετανικής εφημερίδας Independent όπου μιλά για χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτικών που κρατά δεμένα τα λιμάνια για δεύτερο 24ωρο.

Επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από την απεργία επηρεάζονται περίπου 180.000 τουρίστες.

Ο Independent ενημερώνει, παράλληλα, όσους επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι δικαιούνται αποζημίωσης ενώ τους συμβουλεύει να επικοινωνούν με τους κατά τόπους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο «η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 νησιά, 227 εκ των οποίων είναι κατοικημένα. Αρκετά δεν έχουν αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Μεταξύ των πρώτων θεμάτων όλων των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά) η απεργία στα λιμάνια, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά ήταν μία από τις κορυφαίες από άποψης τουριστών και το ενδιαφέρον -η ανησυχία- είναι τεράστιο. 

Το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΝΟ για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών της, έχοντας αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.

Χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί σε νησιά με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο για όσα δεν διαθέτουν την εναλλακτική του αεροδρομίου. Άλλα και Έλληνες ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είτε πρόκειται για τουρίστες είτε και για οικογένειες που θέλουν να ταξιδέψουν για να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες, όπως πχ την εγκατάσταση παιδιών σε νησιά με ΑΕΙ.

Επίσης, προβλήματα αρχίζουν να δημιουργούνται και στην τροφοδοσία των νησιών.