Να διατηρηθούν στη μνήμη οι «απίστευτες θηριωδίες» των ναζί για τις μελλοντικές γενιές, ζήτησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του σήμερα στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς.

Ο Μάας ο οποίος έχει πει συχνά ότι το Αουσβιτς ήταν ο λόγος της ενασχόλησής του με τη πολιτική, πέρασε τη διάσημη σιδερένια πόρτα διακοσμημένη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία απελευθερώνει) στην είσοδο του στρατοπέδου το οποίο κατασκεύασαν οι Γερμανοί στην τότε κατακτημένη Πολωνία.

Ο γερμανός αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί και το γειτονικό στρατόπεδο θανάτου του Μπιρκενάου, πριν συναντήσει τον πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μαξιμίλιαν Κόλμπε στο γειτονικό χωριό Χαρμέζε. Ο Κόλμπε, ένας θρήσκος Πολωνός ο οποίος έδωσε τη ζωή του για να σωθεί ο πατέρας μίας οικογένειας που επρόκειτο να εκτελεσθεί στο Αουσβιτς, ανακηρύχθηκε άγιος από την Καθολική Εκκλησία το 1982.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπενθύμισε την «ιστορική ευθύνη» της Γερμανίας για το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα πολέμου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις εντάσεις μεταξύ των συντηρητικών που βρίσκονται στην εξουσία στη Βαρσοβία και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Μάας είπε ότι « οι ευρωπαϊκές αξίες όπως η ελευθερία, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κυρίαρχο στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν τίθενται προς αμφισβήτηση».

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Μάας στην Πολωνία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.