Αντιμέτωπο με προβλήματα στο εσωτερικό, «πονοκεφάλους», αλλά και σκάνδαλα, το πάλαι ποτέ πανίσχυρο δίδυμο «Μερκρόν» - (σ.σ: συνδυασμός των ονομάτων Μέρκελ και Μακρόν), που υποσχέθηκε να δώσει νέα πνοή στην ενωμένη Ευρώπη και να απαντήσει στις προκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, περνάει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τους ισχυρούς της Ε.Ε. φαίνεται να αυξάνεται, καθώς μία σειρά από νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση-ρεκόρ στη δημοτικότητα τόσο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και κατεξοχήν της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του εύθραυστου κυβερνώντος συνασπισμού της. Ο δημοφιλής «Μανού», όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι Γάλλοι, βλέπει τη δημοφιλία του σε πτώση.

Ενώ η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης βλέπει το κόμμα της να καταποντίζεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, καθώς συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί από την πρόσφατη κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag», η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Μέρκελ και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας έχασαν μία μονάδα και το ποσοστό τους υποχώρησε στο 29%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για το CSU του Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο αντιμετωπίζει μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία τον Οκτώβριο. Τις απώλειες των δύο «μεγάλων» δυσκολεύονται να εκμεταλλευθούν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που συμμετέχουν στον «μεγάλο συνασπισμό» με τους Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Οι εντάσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης λόγω της πολιτικής για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού δεν έχουν εκτονωθεί, ενώ η κοινή γνώμη μοιάζει πλέον κουρασμένη από τα πολιτικά παζάρια, τις έριδες και την ίδια την καγκελάριο, η οποία διανύει τη τέταρτη θητεία της και ηγείται πλέον μιας βαθιά διχασμένης χώρας μετά την αλματώδη άνοδο της Ακροδεξιάς. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Γερμανός ΥΠΕΣ, Χορστ Ζεεχόφερ, απείλησε να παραιτηθεί αν δεν περιοριστεί η εισροή των αιτούντων ασύλου στη Γερμανία. Τελικά, επιτεύχθηκε συμβιβασμός, αφού συμφωνήθηκε ότι η Γερμανία θα εμποδίζει να εισέρχονται στη χώρα οι μετανάστες που έχουν εγγραφεί αλλού, επιστρέφοντάς τους στο σημείο αναχώρησής τους. Η πολιτική «ζημιά» ωστόσο είχε ήδη γίνει.

«Σύννεφα»

Στη Γαλλία, την ίδια ώρα, πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις αποκαλύψεις για τη βίαιη δράση και τις αυθαιρεσίες του Aλεξάντρ Μπεναλά, του 26χρονου πρώην σωματοφύλακα του Μακρόν. Στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής: μία από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους και μία από την Αριστερά, που κατατέθηκε για πρώτη φορά από μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και «Ανυπότακτων». Η κυβέρνηση βασίστηκε μεν στην ισχυρή της πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για να απορρίψει τις προτάσεις μομφής, το απόγευμα της Τρίτης ωστόσο ήταν θυελλώδες για τον πρωθυπουργό. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «συνταγματική κρίση», μετά τις αποκαλύψεις ότι το γραφείο του Mακρόν γνώριζε ότι ο κορυφαίος βοηθός ασφαλείας είχε ασκήσει βία σε διαδηλωτές.

Καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης και κατηγορεί τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο για «μοναρχικές κλίσεις» και ασέβεια προς την άσκηση εξουσίας. Η στήριξη στις δημοσκοπήσεις για τον Γάλλο πρόεδρο μειώθηκε από 41% σε 37% την περίοδο μεταξύ 18 και 27 Ιουλίου. Πρόκειται για το χειρότερο «σκορ» από τότε που έγινε πρόεδρος της Γαλλίας, τον Μάιο του 2017, εξασφαλίζοντας το 66,1% των ψήφων ενάντια στη Μαρίν Λε Πεν. Το «Μπεναλά-γκέιτ» σόκαρε οκτώ στους δέκα Γάλλους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Elabe, ενώ ο Μακρόν, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για το σκάνδαλο, έχασε 4 μονάδες από τη δημοτικότητά του στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos. Με μόλις το 32% των ερωτηθέντων να έχει θετική γνώμη, ο 40χρονος ηγέτης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δημοφιλίας από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Σε μία προσπάθεια να αφήσει κατά μέρος τα εσωτερικά μέτωπα και να επιδείξει αποφασιστικότητα στα «καυτά» θέματα της Ευρώπης, ο Μακρόν υποδέχθηκε στον πύργο Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία, την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018