Στην αδυναμία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να ανταπεξέλθει απέναντι στις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αλλά και την έντονη κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός από τους επιζώντες και στελέχη της αντιπολίτευσης θέτει στο επίκεντρο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το Reuters επισημαίνει πως κυβέρνηση και πρωθυπουργός δέχονται τα πυρά ενώ δεν μπήκαν στη διαδικασία να ζητήσουν μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την τραγωδία που προκάλεσε η αδυναμία τους να χειριστούν την κρίση.

«Επέστρεψε από τη Βοσνία εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Αλλά μένοντας άφαντος για τρεις ημέρες εξαγρίωσε κάποιους ανθρώπους», αναφέρει το Reuters για τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, το Reuters σημειώνει πως για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση της φωτιάς, αυτές οι λέξεις είχαν ελάχιστη σημασία.

«Πώς σκοπεύει να ξεπληρώσει την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη», δήλωσε ένας 79χρονος μπροστά από το καμένο σπίτι του, σημειώνει το δημοσίευμα. «Οι λέξεις είναι ωραίες... αλλά θέλω να πει σε εμένα και εκείνους που καταστράφηκαν, τους φίλους μας... ποιανού λάθος είναι αν δεν είναι δικό του. Έφτασα στα όριά μου», συμπληρώνει ο ίδιος ηλικιωμένος.

«Η φωτιά στο Μάτι αποκάλυψε παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους: κτίρια χωρίς άδεια, διάσπαρτα, με την ανοχή του κράτους καθώς οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια και τελικά νομιμοποίησαν τα χτισμένα σπίτια για να κερδίσουν ψήφους», τονίζει ακόμη το Reuters.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση του τριήμερου πένθους, ο κ. Τσίπρας ήταν «αόρατος» μέχρι την Παρασκευή. «Δεν έχει γίνει γνωστό αν επισκέφθηκε κάποιον από τους επιζώντες στο νοσοκομείο», συμπληρώνει. «Ηταν στο γραφείο του, προεδρεύοντας τη μία συνάντηση μετά την άλλη, με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, τους δημάρχους. Ηταν απασχολημένος συντονίζοντας την επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.