Ολοένα και περισσότερες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας αυτή την εβδομάδα, καθώς το κίνημα #MeToo έθεσε στο στόχαστρό του γνωστούς ακτιβιστές, διανοούμενους και ένα τηλεοπτικό πρόσωπο.

Σε μία χώρα, όπου θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση συνήθως μένουν κρυφά, το κινεζικό κίνημα #MeToo φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές στη νεότερη γενιά, της οποίας η νοοτροπία αλλάζει.

Εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα διασφαλίζουν ότι οι όποιες ειδήσεις, σκάνδαλα και κατηγορίες εξαπλώνονται γρήγορα. Η εξάπλωση κατηγοριών σε βάρος γνωστών προσωπικοτήτων αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση, που έχει προχωρήσει σε λογοκρασία κάποιων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κατηγορίες έχουν προκαλέσει μια έντονη συζήτηση στο διαδίκτυο για τη σεξουαλική παρενόχληση και για το τι συνιστά συναινετικό σεξ ή βιασμό. Σήμερα, η «συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για σεξουαλική παρενόχληση» ήταν το δεύτερο σημαντικότερο θέμα στη δημοφιλή πλατφόρμα Sina Weibo.

Πάνω από 20 γυναίκες έχουν βγει δημοσίως ισχυριζόμενες ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, μετά τις κατηγορίες που έγιναν γνωστές τη Δευτέρα και προκάλεσαν τριγμούς σε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Λέι Τσουάνγκ, ιδρυτής της Yi You, μιας γνωστής μη κυβερνητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, παραδέχθηκε σε δήλωσή του στο διαδίκτυο ότι προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση. Ο Λέι παραιτήθηκε από την οργάνωση μετά την ομολογία του. Τρεις ακόμα ακτιβιστές έχουν εμπλακεί σε άλλες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης αυτή την εβδομάδα.

Η πιο προβεβλημένη κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης αυτή την εβδομάδα προήλθε από μια νεαρή εργαζόμενη στον δικηγορικό κλάδο, που φέρει το ψευδώνυμο Little Spirit. Η 27χρονη δήλωσε ότι ο Τζανγκ Γουέν – βετεράνος δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής στην Κίνα – την βίασε ύστερα από μια επίσημη εκδήλωση τον Μάιο, ένας ισχυρισμός που οδήγησε άλλες έξι γυναίκες να τον κατηγορήσουν για σεξουαλική παρεχνόληση. Ο Τζανγκ, σε δήλωσή του την Τετάρτη, αρνήθηκε την κατηγορία βιασμού, λέοντας ότι η σχέση του με την κοπέλα ήταν συναινετική. Δήλωσε επίσης ότι είναι φυσιολογικό για τους άνδρες και τις γυναίκες στους κύκλους της διανόησης και των μέσων ενημέρωσης «να βγαίνουν μαζί φωτογραφίες, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται μετά από την κατανάλωση αλκοόλ».

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Χθες βγήκαν στη δημοσιότητα κατηγορίες ότι γνωστό πρόσωπο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου CCTV παρενόχλησε σεξουαλικά μια μαθητευόμενη, αλλά οι σχετικές αναρτήσεις στο Weibo αφαιρέθηκαν γρήγορα. Σήμερα, το όνομα του προσώπου αυτού ήταν το βασικό λογοκριμένο θέμα στο Weibo, σύμφωνα με το Free Weibo, μια ανεξάρτητη πλατφόρμα που κατατάσσει και βαθμολογεί όλες τις φράσεις που αναζητούν οι χρήστες και είναι μπλοκαιρσμένες στο Sina Weibo. Το "Metoo" και το "Me too" ήταν στην 8η και 9η θέση, αντίστοιχα.

Χθες, το περιοδικό του Πεκίνου Portrait κάλεσε μέσω διαδικτύου το αναγνωστικό του κοινό να μοιραστεί τις δικές του ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έλαβε πάνω από 1.700 ιστορίες μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Το άρθρο του Portrait στην πλατφόρμα WeChat της Tencent έχει έκτοτε αφαιρεθεί.

Αντίθετα, η ομολογία του Λέι, του επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης, έτυχε εκτεταμμένης κάλυψης από τα κρατικά μέσα, μεταξύ των οποίων και της China Daily.

Στις κατηγορίες του #MeToo έχουν εμπλακεί και άνθρωποι του αθλητισμού. Σήμερα, μια 17χρονη μαθήτρια από την ανατολική πόλη Νίνγκμπο δήλωσε στο διαδίκτυο ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από δύο προπονητές μπάντμιντον.

Το παγκόσμιο κίνημα #MeToo πυροδοτήθηκε από τις κατηγορίες δεκάδες γυναικών σε βάρος του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο που τάραξε το Χόλυγουντ και όχι μόνο. Ο ίδιος ο Γουάινστιν αρνείται ότι είχε μη συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις.