Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε νέα πολεμική, όταν χαρακτήρισε το Μαυροβούνιο «πολύ μικρή χώρα» οι κάτοικοι της οποίας όμως είναι «πολύ επιθετικοί». Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την αρχή της συλλογικής άμυνας στους κόλπους του NATO.

«Αν, για παράδειγμα, το Μαυροβούνιο δεχθεί επίθεση, γιατί πρέπει να πάει ο γιος μου στο Μαυροβούνιο για να το υπερασπιστεί;» τον ρώτησε δημοσιογράφος του Fox News.

«Κατανοώ αυτό που λέτε, έχω θέσει την ίδια ερώτηση», αποκρίθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Το Μαυροβούνιο είναι μια πολύ μικρή χώρα με πολύ δυνατούς ανθρώπους, πολύ επιθετικούς» συνέχισε, «μπορεί να γίνουν επιθετικοί και συγχαρητήρια, καλωσορίσατε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στον ΝΑΤΟ το 2017, αψηφώντας τη Μόσχα, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έβαλε κατάσκοπους να οργανώσουν στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη.

Η αντίδραση Μάρκοβιτς

Για το ζήτημα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς: «Απάντησε σε ερώτηση και είπε ότι οι Μαυροβούνιοι είναι θαρραλέοι και ότι δεν θέλει οι αμερικανοί πολίτες να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για άλλες χώρες μέλη του NATO» είπε, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει με αρκετή διπλωματία τα λεγόμενα του Τραμπ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ τροφοδότησαν τη συνεχιζόμενη αγανάκτηση στις ΗΠΑ, ακόμη και εντός των τάξεων των Ρεπουμπλικάνων, για τα όσα είπε στη Σύνοδο Κορυφής με τον Πούτιν. Ουσιαστικά ο Τραμπ αθώωσε τους Ρώσους για τα περί εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Επιτιθέμενος στο Μαυροβούνιο και θέτοντας εν αμφιβόλω τις υποχρεώσεις μας στο NATO, ο πρόεδρος παίζει ακριβώς το παιχνίδι του Πούτιν» υποστήριξε μέσω Twitter ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

«Ο λαός του Μαυροβουνίου αντιστάθηκε σθεναρά στην πίεση της Ρωσίας του Πούτιν και αγκάλιασε τη δημοκρατία», ενώ η αμερικανική Γερουσία «τάχθηκε με 97 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά υπέρ της εισδοχής του (Μαυροβουνίου) στο NATO» συνέχισε ο Μακέιν, που ήδη στηλίτευσε τη συμπεριφορά του Τραμπ στο Ελσίνκι.