Εμπορικός πόλεμος - με αμοιβαία μέτρα προστατευτισμού- θα μπορούσε να στοιχίσει 430 δισ. δολάρια στην διεθνή οικονομία στα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποίησε το ΔΝΤ, το οποίο στράφηκε ιδιαίτερα στην Ουάσινγκτον και ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα είναι «ιδιαίτερα ευάλωτες» σε αντίποινα. 

Σε ευθεία αμφισβήτηση της εμπορικής πολιτικής στην οποία δείχνει να προσανατολίζεται ο Τραμπ, το ΔΝΤ ανέφερε, στην έκθεσή του τη Δευτέρα για τις προβλέψεις της διεθνούς οικονομίας, πως οι απειλές των ΗΠΑ μπορεί να χαμηλούν μέχρι και κατά 0,5% το παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2020 - δηλαδή κατά 430 δισ. δολάρια. 

Σημειώνοντας μεν πως όλες οι χώρες θα πληγούν από περαιτέρω κλιμάκωση, οι ίδιες οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν «στο επίκεντρο των παγκόσμιων αντίποινων», με αγαθά της να υποβάλλονται σε σχετικά υψηλότερους δασμούς στις διεθνείς αγορές. «Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ευάλωτες» σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ πρότεινε να επιβληθούν νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα -κάνοντας το Πεκίνο να απειλήσει άμεσα με αντίποινα- ενώ χαρακτήρισε την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα «εχθρούς» των ΗΠΑ στις εμπορικές σχέσεις.