Κοινή δήλωση για την ακόμα μεγαλύτερη και πιο στενή προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαίκής Ενώσεως (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ υπογράφτηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, κοινή έδρα και των δύο αυτών μειζόνων πολεθνικών οργανισμών, μεταξύ του Προέδρου Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Γενικού Γραμματέως του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.


«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές». Σε αυτές τις λίγες λέξεις του Προέδρου Γιούνκερ μετά την τελετή της υπογραφής της κοινής δηλώσεως, «κρύβεται – πιστεύουμε – η πεμπτουσία της προαναφερθείσας ενεργείας που αναμένεται να απασχολήσει κατά κύριο λόγο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, με την από ελληνικής πλευράς εκεί παρουσία τόσο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και των αρμοδίων υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου.


Με την ενέργειά τους αυτή οι τρεις προαναφερθέντες ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ οδήγησαν την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο Οργανισμών στο επόμενο επίπεδο, που επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο Οργανισμών να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τη συνεργασία τους, για την ασφάλεια των πολιτών τους.


Μετά το πέρας της υπογραφής της κονής δηλώσεως ο Πρόεδρος Γιούνκερπροέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι πλέον φυσικοί εταίροι. Είναι ζήτημα ασφάλειας και ζήτημα κοινής λογικής. Μοιραζόμαστε 22 μέλη και σχεδόν το 95 % των πολιτών της ΕΕ ζουν σήμερα σε χώρα του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε την ίδια δέσμευση να καταστήσουμε τους πολίτες ασφαλείς και πιο σίγουρους.


Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες — το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση — και την ίδια προσήλωση στην ελευθερία και στη δημοκρατία. Και φυσικά, αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ίδιες προκλήσεις και απειλές.


Για τον λόγο αυτόν, το να συνεργαζόμαστε και να συμπληρώνουμε ο ένας το έργο του άλλου εξυπακούεται περισσότερο από ποτέ. Θα ήθελα να επιμείνω στη λέξη «συμπληρωματικότητα», διότι αυτό ακριβώς καθορίζει την εταιρική μας σχέση. Ναι μεν είμαστε αυτόνομοι, αλλά συνεργαζόμαστε. Ενεργούμε ορισμένες φορές διαφορετικά, αλλά διασφαλίζουμε ότι αυτό συνάδει με το έργο του καθενός από εμάς. Και έχουμε διαφορετικά πλεονεκτήματα που χρησιμοποιούμε για να αλληλοβοηθούμαστε».