Ανεβαίνει εκ νέου ο πυρετός στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο προχωρά σε μπαράζ απαγορεύσεων σε πολυεθνικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ταϊβάν (σ.σ. η Κίνα δεν την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα).

Τους τελευταίους μήνες, η κινεζική κυβέρνηση απαίτησε από 36 αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να αναφέρονται στην Ταϊβάν ως χώρα αλλά ως «Ταϊβάν, Κίνα» ή «Περιοχή Ταϊβάν, Κίνα» αλλιώς θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα και άλλες κυρώσεις σε διοικητικό επίπεδο.

Φυσικά οι απαιτήσεις της Κίνας δεν μπορούν να αγνοηθούν, δεδομένης της αγοράς και της οικονομικής της ισχύος. Έτσι οι πολυεθνικές εταιρείες υποχρεούνται να υποκύψουν στους «εκβιασμούς» - όπως τους χαρακτηρίζουν από την Ταϊπέι - και να συμβαδίσουν με την πολιτική που τους επιβάλλεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απολογία της Αμερικανικής εταιρείας ρουχισμού «The Gap» για την κυκλοφορία μπλούζας με χάρτη της Κίνας από τον οποίο έλειπε η νήσος Ταϊβάν.

Η αμερικανική κυβέρνηση, που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ταϊβάν, αντέδρασε στη συμπεριφορά της Κίνας χαρακτηρίζοντας την κίνησή της ως «οργουελική ανοησία» ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση προτρέπει τις πολυεθνικές να μην επηρεάζονται από τις απαιτήσεις της Κίνας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο επέλεξε να στείλει προχθές δύο πολεμικά πλοία να περάσουν (μέσω διεθνών υδάτων) από το στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα, δημιουργώντας έντονο εκνευρισμό στο Πεκίνο.