Σώο και σε καλή υγεία βγήκε και το πέμπτο παιδί από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη και ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση για τα υπόλοιπα παιδιά (μένουν ακόμα 7) και του προπονητή τους. Στη μάχη για τη σωτηρία των παιδιών βούτηξαν κυριολεκτικά οι δύτες από τις 11 το πρωί (τοπική ώρα). Την Κυριακή, τέσσερα παιδιά βγήκαν από τη σπηλιά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου παρακολουθούνται για το επόμενο 24ωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι γονείς τους δεν επιτρέπεται να τα δουν. Ενδεχομένως σήμερα να τους επιτραπεί.

Το θετικό από την πρώτη επιχείρηση είναι ότι ολοκληρώθηκε σε μικρότερο διάστημα από το αναμενόμενο -αν και κράτησε πολλές ώρες- και ότι τα παιδιά ήταν σε γενικές γραμμές καλά στην υγεία τους.

Η ίδια ομάδα των δυτών είναι αυτή που έπεσε και πάλι στον αγώνα για να βγάλουν την επόμενη ομάδα παιδιών, «με πολύ μικρές αλλαγές», όπως έγινε γνωστό.

Κάθε αγόρι φορά καταδυτική μάσκα και συνοδεύεται από δύο δύτες. Κρατούν ένα σχοινί και τα καθοδηγούν ασταμάτητα μέσα από ένα δαιδαλώδες και εξαιρετικά επικίνδυνο δρομολόγιο οι δύο δύτες, που κρατούν τις μπουκάλες οξυγόνου. Είναι χαρακτηριστικό της δυσκολίας ότι το πιο λεπτό σημείο της διαδρομής των σχεδόν 4χλμ είναι μόλις 38 εκατοστά.

Η ομάδα των δυτών αποτελείται από 18 άτομα: 13 από χώρες όπως η Βρετανία και η Αυστραλία και πέντε από στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Νωρίτερα τη Δευτέρα προκλήθηκε ανησυχία, καθώς άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς και αρκετοί ήταν εκείνοι που ανησύχησαν για το κατά πόσο θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει η νέα φάση.