Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έδωσε το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της συμφωνίας και αναφέρθηκε και στο ερώτημα του δημοψηφίσματος με το οποίο η συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί στην κρίση του λαού της χώρας.

Το δημοψήφισμα, ανέφερε, «πιθανότατα» θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. «Θέλουμε να έχουμε τρεις μήνες μετά το επιτυχές δημοψήφισμα, χρόνος που μας επαρκεί για να κάνουμε τις συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ολοκληρώνουμε την πλήρη αλλαγή στη χρήση του ονόματος, με βάση τις φάσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία» είπε, εξηγώντας: «Έτσι, το δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου ή στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου».

έπειτα, ανέφερε, χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για την κύρωση της συμφωνίας: «Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η 15η Ιανουαρίου. Αν γίνει νωρίτερα ακόμη καλύτερα. Μάλιστα, θέλουμε να το τελειώσουμε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γι’ αυτόν το λόγο αφήνουμε τρεις μήνες σύμφωνα με το Σύνταγμά μας και τη νομοθεσία, χρειάζονται περίπου 100 μέρες».

«Αναμένουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συμφωνία που υπογράψαμε και στη συνέχεια να ακολουθήσει η κύρωση του πρωτοκόλλου για ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε.

Όσον αφορά τη διατύπωση του ερωτήματος στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, είπε πως «ενδεχομένως να είναι "Είστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"». 

«Επειδή αυτό είναι το θέμα» εξήγησε ο Ζάεφ, τονίζοντας πως τα Σκόπια θεωρούν την επίλυση εισιτήριο.