Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση για ξαφνική άνοδο του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας, που αποσκοπεί στη βελτίωση της θέσης της χώρας εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου. Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη κίνηση θα επιφέρει ανακατατάξεις στο εσωτερικό της χώρας, μία βελτίωση στις εξασθενημένες διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ μοιάζει πιο συμφέρουσα.

Σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλε η Γερμανία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τις ΗΠΑ για το ύψος των αμυντικών της δαπανών, όπως άλλωστε και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Μάλιστα αποκαλύφθηκε πως τον Ιούνιο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε αυστηρά γράμματα σε πολλές χώρες-συμμάχους, ανάμεσά τους και η Γερμανία, για μη επαρκείς δαπάνες στην άμυνα. Με τα κράτη-μέλη να έχουν ως στόχο την ελάχιστη δαπάνη του 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, η Γερμανία σήμερα μετά βίας δαπανεί το 1.2%.

Οι χαμηλές δαπάνες φυσικά, έχουν αντίκρισμα στη γενικότερη εικόνα των ενόπλων δυνάμεων. Η Γερμανία έχει υποστεί κριτική για ανεπαρκή υλικά όπως παλιά άρματα και ελαττωματικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με αναλύσεις, η μονάδα που διέθεσε στη συμμαχία για το 2019 δεν στερείται μόνο οπλισμού, αλλά και αλεξίσφαιρων γιλέκων, ρουχισμού και σκηνών. Γενικότερα οι περικοπές του προϋπολογισμό έχουν καθορίσει την αμυντική πολιτική της Γερμανίας για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Προκειμένου να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα ο προϋπολογισμός του υπουργείου άμυνας θα αυξηθεί κατά 4 δις. ευρώ. Βέβαια μια τέτοια κίνηση θα επιφέρει αλλαγές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά άλλα υπουργεία. Ο υπουργός ανάπτυξης Γκέρντ Μίλερ παραπονέθηκε για λάθος προτεραιότητες και επισήμανε: «Από τον προϋπολογισμό μου λείπουν 500 εκατομμύρια». Η βιασύνη για την ενίσχυση του στρατού σίγουρα υποδηλώνει μία άμεση ανάγκη ισχυροποίησης της Γερμανίας μέσα στη συμμαχία. Έχει σχεδιαστεί οι δαπάνες στην άμυνα να φτάσουν το όριο του 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.

Παρ’ όλη την κινητοποίηση, τα μέτρα αυτά δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της συμμαχίας. Όπως ανέφερε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, «σε σχέση με αυτά που δαπανούν άλλες χώρες σε σχέση με το ΑΕΠ τους, αυτό δεν είναι ούτε κοντά στο ικανοποιητικό».

O προϋπολογισμός θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Γερμανικό κοινοβούλιο το Φθινόπωρο.