Έκπληξη προκαλεί η απόφαση του νέου προέδρου του Μεξικό να στερηθεί σημαντικά προνόμια. Πριν ακόμη λάβει και επίσημα το αξίωμα, παίρνει θέση κόντρα στις ανέσεις που προσφέρει η προεδρία, αντίθετα τόσο με τους προκατόχους του, όσο και με τους περισσότερους ηγέτες ανά τον κόσμο. Δεν θα απασχολήσει σωματοφύλακες για τη φύλαξή του, θα μετατρέψει την προεδρική κατοικία σε μουσείο και θα θέσει το προεδρικό αεροσκάφος προς πώληση. Το αποκορύφωμα είναι η μείωση των ετήσιων απολαβών του, κατά το ήμισυ, σε σχέση με τον προκάτοχό του Πένια Νιέτο. Οι ασυνήθιστες αυτές πρακτικές φαίνεται να έχουν αντίκρισμα στο λαό.

Χαρακτηριστική, σύμφωνα με τη Guardian, είναι η δήλωση του νεοεκλεγέντος προέδρου του Μεξικό Άμλο Μανουέλ Λόπεζ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει σωματοφύλακες για την προσωπική του ασφάλεια. Η άρνησή του για εγκατάσταση στην προεδρική κατοικία, η πώληση του προεδρικού αεροσκάφους καθώς και η μείωση του μισθού του σε ποσοστό 50% αποτελούν πρωτοφανείς ενέργειες για έναν αρχηγό κράτους.

Σε μία χώρα που οι διαμάχες για τα ναρκωτικά έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200,000 ανθρώπους την τελευταία δεκαετία, ο πρόεδρος θα κυκλοφορεί μόνος του. «Δε θέλω να κυκλοφορώ περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, θέλω εσείς να με προστατεύετε, θέλω ο κόσμος να με προστατεύει», δήλωσε σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στο λαό. Όπως ήταν φυσικό, η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας με αποκορύφωμα τη δήλωση του πολιτικού αναλυτή Τζοζέ Αντόνιο Κρέσπο που τη χαρακτηρίζει ως «πράξη απόλυτης ανευθυνότητας». Η εν γένει στάση του χαρακτηρίστηκε ως δημαγωγική καθώς δεν πρόκειται για απλό πολίτη αλλά για αρχηγό κράτους. Φυσικά ο πρόεδρος ασπάζεται άλλο δόγμα.

Μάλιστα υποσχέθηκε τη μετατροπή της επίσημης κατοικίας του σε μουσείο τέχνης ‘για τους Μεξικανούς’ μόλις αναλάβει και επίσημα τη θέση. Επιπροσθέτως, προς έκπληξη όλων, ανακοινώθηκε η πώληση του προεδρικού αεροσκάφους καθώς επίσης και η στέρηση των αξιωματούχων από ανάλογα προνόμια. «Όλα αυτά θα τελειώσουν… δε μπορούμε να έχουμε μια πλούσια κυβέρνηση και ένα φτωχό λαό» είπε σε μια δήλωση πρωτοφανούς ανιδιοτέλειας ειδικά από μία χώρα με τόσο υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Το αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής γραμμής είναι η δραστική μείωση του μισθού του. «Θα μειώσουμε τους μισθούς όσων είναι ψηλά για να αυξηθούν οι μισθοί όσων είναι χαμηλά». Το γενικότερο κλίμα ευνοεί τη μεσαία τάξη, γεγονός υψίστης σημασίας σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια.

Οι πολίτες αποδέχτηκαν τα νέα μέτρα με χαρά, όντας εξαγριωμένοι από την πολυτέλεια και διαφθορά που κυριαρχούσαν στην άρχουσα τάξη της χώρας.

Ακόμα και αν τα μέτρα αυτά αποσκοπούν καθαρά στην άνοδο της δημοτικότητας του νέου προέδρου, η δέσμευση για τόσο ανιδιοτελείς και αλτρουιστικές ενέργειες αποτελεί παράδειγμα για τους απανταχού κυβερνόντες.