Σε συμβιβασμό κατέληξε η καθοριστική για το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον αρχηγό του βαυαρικού CSU και υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέχοφερ για τα μέτρα στο προσφυγικό - βάζοντας έτσι τέλος στον κίνδυνο να διασπαστεί το στρατόπεδο της Ένωσης CDU και CSU. 

O Zέχοφερ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως «φτάσαμε σε συμβιβασμό» τον οποίον ο ίδιος χαρακτήρισε ξεκάθαρο και τόνισε πως αυτό «του επιτρέπει να μείνει στη θέση του υπουργού Εσωτερικών». 

Το προηγούμενο βράδυ είχε προσφέρει την παραίτησή του, ώστε να πιέσει την Γερμανίδα καγκελάριο. Οι τόνοι είχαν κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο πριν την συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, όταν διαμήνυσε πως «δεν θα τον απολύσει μία καγκελάριος που έγινε καγκελάριος χάρη σε εκείνον», όπως είπε. 

Πίσω από την Μέρκελ είχε συνταχθεί σχεδόν το σύνολο των στελεχών του δικού της κόμματος, του CDU, απέναντι στο «αδελφό κόμμα» του CSU, κάτι που την είχε ενισχύσει καθοριστικά τις τελευταίες ώρες στη σύγκρουση με τους Βαυαρούς.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό» επιβεβαίωσε από την πλευρά της το βράδυ της Δευτέρας η καγκελάριος.

«Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», διευκρίνισε.