Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο Χορστ Ζέχοφερ (υπουργός Εσωτερικών) του βαυαρικού CSU μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των Βαυαρών και της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες - CDU) για το προσφυγικό. 

Η αποχώρησή του, αν επικυρωθεί, δεν αποκλιμακώνει απαραίτητα την κατάσταση: Το CSU είχε εμφανιστεί αμφίθυμο απέναντι στην στάση της καγκελαρίου, ενώ και το εσωτερικό του CDU δεν είναι απολύτως ομοιογενές. 

Η εξέλιξη μάλλον απομακρύνει παρά φέρνει πιο κοντά την αποχώρηση του CSU από τον Μεγάλο Συνασπισμό με CDU και Σοσιαλδημοκράτες, όμως η ανακατάταξη στα υπουργικά χαρτοφυλάκια μπορεί να έχει άλλου είδους επιπτώσεις.

Προηγουμένως, η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και το αδελφό κόμμα των Βαυαρών του CSU (που συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση) διαβουλεύνταν για το «προσφυγικό τελεσίγραφο» που είχαν δώσει οι Βαυαροί στη Μέρκελ, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέχοφερ (από το CSU) εμφανίζεται επιφυλακτικός για τα όσα κατάφερε η καγκελάριος στη Σύνοδο και θεωρεί πως η συμφωνία στις Βρυξέλλες δεν φέρνει «ισοδύναμα αποτελέσματα» με εκείνα που ζητούσε ο ίδιος για επαναπροώθηση προσφύγων. 

Ο Ζέχοφερ είχε δηλώσει τις σοβαρές του επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως «δεν τα θεωρεί ισοδύναμα με συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις» -που ήταν και ο όρος που είχε θέσει για να παραμείνει το CSU στην κυβέρνηση. 

Ο Ζέχοφερ φέρεται να δήλωσε στους βουλευτές του κόμματός του πως η προηγούμενη συνάντηση με την καγκελάριο «το Σάββατο ήταν ατελέσφορη», ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί το προϊόν της διαπραγμάτευσης της κυρίας Μέρκελ με τους ευρωπαίους εταίρους ισοδύναμο με τις δικές του προτάσεις για συνοριακούς ελέγχους και επαναπροωθήσεις.