Τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες της πΓΔΜ θα ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, σε ομιλία του στη Βιέννη.

Ο κ. Ζάεφ παρευρέθηκε στο Αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής και έκανε λόγο για «ιστορικό επίτευγμα» ενώ νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έδωσε «πάρα πολύ εγκάρδια συγχαρητήρια» σε Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία που επετεύχθη.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα σε όσους Έλληνες αντιδρούν στη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν εγείρει διεκδικήσεις. «Μη φοβάστε τη μικρή μας χώρα, δεν θέλουμε να πάρουμε τίποτε από εσάς, δεν διεκδικούμε ούτε εδάφη, ούτε την πολιτιστική σας κληρονομιά, δεν θέλουμε αλλαγή των συνόρων, αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία στο εμπόριο και στον τουρισμό», τόνισε.

Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση της χώρας του να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, έγινε καθώς τα Σκόπια θέλουν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ η συμφωνία θα εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον στη χώρα του, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της περιοχής.

«Έτοιμοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις»

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διαδικασίες ένταξης, κάτι που στηρίζει το 75% των πολιτών. Η διαδικασία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μία ανακοίνωση της έναρξής τους από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες της χώρας του.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε σημαντική για την ασφάλεια της χώρας την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι η χώρα του δεν έχει χρήματα για εξοπλισμούς, αλλά έχει χρήματα μόνον για το κοινωνικό της σύστημα, την Υγεία και την Παιδεία.