Πλήρη επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο σχεδόν του συνόλου των ψήφων (άνω του 98%)  το 94% των ψηφοδελτίων ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας λαμβάνει το 52,52% των ψήφων και αναεώνει για πέντε ακόμη χρόνια τη θητεία του.

Ο βασικός του αντίπαλος και υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ μένει στο 30,75%, ενώ ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται, μένει στο 8,27%. 

Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η εκλογική βραδία το ενδιαφέρον στράφηκε στις δεύτερες κάλπες που στήθηκαν στην Τουρκία για την εκλογή των 600 μελών της Εθνοσυνέλευσης, όπου παίχτηκε ένα εκλογικό θρίλερ, με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να δίνει μάχη να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το HDP λαμβάνει το 11,5% των ψήφων και εκλέγει 67 βουλευτέςς

Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους λαμβάνει το 53,58% των ψήφων, ενώ αντίστοιχα η «Εθνική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης μένει στο 34,16%.

Οι ισορροπίες στην Εθνοσυνέλευση εξαρτώνταν εν πολλοίς από το αν θα εξέλεγε βουλευτές το HDP, το οποίο διαδραμάτισε σε αυτές τις εκλογές ρόλο-κλειδί. Αν σταθεροποιούσε τα ποσοστά του και ξεπερνούσε τελικά το 10%, όπως και έγινε, ο Ερντογάν κινδύνευε ακόμη και να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ήδη με τα έως τώρα αποτελέσματα το ΑΚΡ του Ερντογάν εκλέγει 293 βουλευτές -κάτω από του 300+1 που χρειάζεται για να έχει απόλυτη πλειοψηφία- και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 49 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 146 βουλευτές και το Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ 45 βουλευτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Παρ' όλο που η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με ομαλό τρόπο από το πρωί της Κυριακής, γρήγορα οι καταγγελίες για νοθεία πήραν διαστάσεις. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς στην επαρχία Ερζουρούμ. Μεταξύ των νερών ήταν και ο επικεφαλής μίας τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος, της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. O απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά πρόκειται για βεντέτα.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

23:10 Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. 

22:15 Εκλογικός χάρτης για την εκλογή ΠΡΟΕΔΡΟΥ (Με κίτρινο το κυβερνών AKP, με κόκκινο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και με μωβ το φιλοκουρδικό HDP) 

22:11 Εκλογικός χάρτης για την εκλογή ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ (Με κίτρινο το κυβερνών AKP, με κόκκινο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και με μωβ το φιλοκουρδικό HDP) 

21:42 Ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερτνογάν β΄ρισκεται στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα αναμένεται στην Άγκυρα.

21.22 Αποτελέσματα προεδρικών εκλογών με καταμετρημένο το 85% των ψήφων.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 53,82%

Μουχαρέμ Ιντζέ: 30,14%

Μεράλ Άκσενερ: 7,49%

Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 7,45%

Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,90%

Ντογού Περίντσεκ: 0,20%

21:19 Μαχίρ Ουνάλ, εκπρόσωπος ΑΚΡ: Ζήσαμε μια από τις πιο ασφαλείς εκλογές. Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που έχει το πιο ασφαλές εκλογικό σύστημα. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Δεν πρέπει να στοχοποιούνται κάποιοι θεσμοί της. Το ΑΚΡ εκτός από τους δικούς του ψήφους εγγυάται και του ψήφους της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΡ έχει δώσει αγώνα για δημοκρατία κατά τα τελευταία 16 χρόνια. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν πολιτική ευθύνη και να κατανοήσουν ότι οι κινήσεις τους θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα.

21:20 Δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ο Ερντογάν. Μένει με 297 βουλευτές, δηλαδή 4 βουλευτές λιγότερους από όσους χρειάζεται για να έχει απόλυτη πλειοψηφία.

20:42 Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών με καταμετρημένο το 69,02% των ψήφων

Λαϊκή Συμμαχία 56,06%

Εθνική Συμμαχία 32,59%

Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,02%

20:36

20:35 Έκκληση από την Μεράλ Άκσενερ για περιφρούρηση των ψήφων και των εκλογικών κέντρων.

20:06 Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών προσεγγίζει το εκλογικό μέτρο του 10%. Με 52,13% καταμετρημένες ψήφους έχει ποσοστό 9,53%. Σε περίπτωση που τελικά ξεπεραστεί το εμπόδιο του 10% θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην Εθνοσυνέλευση.

19:38 Αποτελέσματα Βουλευτικών Εκλογών με καταμετρημένο το 32,62% των ψήφων

Λαϊκή Συμμαχία 59,86%

Εθνική Συμμαχία 29,58%

Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 8,89%

19:23 Αποτελέσματα Προεδρικών Εκλογών με καταμετρημένο το 47,66% των ψήφων
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 56,64%
Μουχαρέμ Ιντζέ: 28,51%
Μεράλ Άκσενερ: 7,45%
Σελαχαττίν Ντεμίρτας: 6,28%
Τεμέλ Καραμολλάογλου: 0,93%
Ντογού Περίντσεκ: 0,19%

18:21 Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία, κυλάει ομαλά και είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν δηλώσεις.

18:14 ΑΚΡ: Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

17:58 Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες για άτυπες δημοσκοπήσεις που έγιναν είτε διαδικτυακά, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρώτες Πληροφορίες που βασίζονται σε αυτά τα στοιχεία και δεν θεωρούνται αξιόπιστες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52-53% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει πσοσοστό άνω του 30%. Το ποσοστό του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ερντογάν φέρεται να λαμβάνει 45% στις βουλευτικές εκλογές.

17: 55 Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

17:33 O πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίζεται ότι το περιστατικό στο Ερζουρούμ δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά με μια βεντέτα.

17:27 Έκκληση και από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών για να παραμείνουν πολίτες και παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα και να περιφρουρήσουν τους ψήφους και την καταμέτρηση.

17:24 Μετά το κάλεσμα του Ιντζε οι πληροφορίες θέλουν την αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στην Άγκυρα στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Επίσης η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο πολιτών στο μητροπολιτικό πάρκο της Αντιοχείας όπου η αντιπολίτευση διατηρεί ισχυρή βάση.

17:20 «Ελπίζω να μην χρειαστεί να έρθω ξανά στο κτίριο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών», δηλώνει ο κ. Ιντζέ μπροστά στο συγκεκριμένο κτίριο, στην Άγκυρα, ο οποίος επαναλαμβάνει το κάλεσμα του προς τους πολίτες για να συγκεντρωθούν έξω από τα κτίρια του συμβουλίου σε ολόκληρη την Τουρκία.

17:18 Ο αρχηγός του Καλού Κόμματος που έχασε την ζωή του στο Ερζουρούμ

17:07 Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ πραγματοποιεί έκκληση στον λαό για επαγρύπνηση.

Το αποτέλεσμα δεν θα το καθορίσει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, δηλώνει ο κ. Ιντζέ. «Μην αφήνετε τις κάλπες», το κάλεσμα του κ. Ιντζέ προς τους παρατηρητές. «Οι πολίτες να πάνε έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο»

17:00 Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Σοζτζού και τα αντιπολιτευόμενα μέσα της Τουρκίας, στο Ερζουρούμ σημειώθηκε ένοπλη επίθεση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Καράτσομπαν, Μεχμέτ Σινττίκ Ντουρμάζ ενεπλάκη σε ένοπλη σύγκρουση και ανταλλαγή πυρών την στιγμή που ψήφιζε. Από την ανταλλαγή πυρών έχασαν την ζωή τους ο Ντουρμάζ, ο Αγκίτ Γιαζάν και άλλος ένας πολίτης που ψήφιζε στο εκλογικό κέντρο, όπου έλαβε χώρα το αιματηρό συμβάν. Το επεισόδιο επιβεβαιώνει ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Ερζουρούμ, Ιμπραχίμ Ντουμλού. Η τοπική οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Ερζουρούμ αναφέρει ότι τα αίματα άναψαν στο εκλογικό κέντρο μετά την μετάβαση σε αυτό υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

16:50 Τουρκικά ΜΜΕ: Ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς σε εκλογικό κέντρο

Όπως μεταδίδεται, αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ έπεσε νεκρός μαζί με αλλά δυο άτομα καθώς ψήφιζαν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών.

17:00 Έκλεισαν οι κάλπες

15:12 Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταγγέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

15:01 Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» σε σχέση με τις εκλογές.

14:55 Τα φαινόμενα της εκλογικής νοθείας, τα οποία καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευσηπαρατηρούνται κυρίως στο ανατολικό τμήα της Τουρκίας, όπου υπάρχουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί. Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν ότι, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής παράταξης στις σημερινές εκλογές είναι ο αποκλεισμός του φιλοκουρδικού HDP από την Εθνοσυνέλευση, περιορίζοντας το ποστόστό του κάτω του εκλογικού ορίου του 10%. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι η είσοδος του κόμματος στο Κοινοβούλιο ενδέχεται να εξαρτηθεί από λίγες χιλιάδες ψήφους.

14:30 Οι τουρκικές αρχές έχουν υπό κράτηση 10 δυτικούς (3 Γάλλους, 3 Γερμανούς και 4 Ιταλούς) με την κατηγορία ότι επιχείρησαν «παρέμβαση» στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, οι συλληφθέντες παρουσιάστηκαν σε εκλογικά τμήματα ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

14:15 Η αστυνομία εντόπισε μέσα σε αυτοκίνητο τέσσερα τσουβάλια προσημειωμένα ψηφοδέλτια. Προορισμός του αυτοκινήτου ήταν το Σούρουτς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ στον αέρα προκειμένου να ακινητοποιήσει το όχημα

13:53 Υψηλή η συμμετοχή των τούρκων πολιτών, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 88%.

13:31 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο της περιοχής Σκούταρι (Χρυσούπολη) στην ασιατική ακτή της Κωνστατινούπολης.

12:58 Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προσέφυγε στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για τις καταγγελίες εκλογικών παρατυπιών.

12:56 Καταγγελίες ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού εκλογικοί αντιπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πόλη Σανλίουρφα της ΝΑ Τουρκίας

12:54 Ένταση σε Δημοτικό Σχολείο στην επαρχία Γκιόλτζουκ στην περιοχή του Σαγγαρίου. Τηλεοπτική κάμερα κατέγραψε επίθεση των μελών του κυβερνώντος ΑΚP προς εκλογικούς αντιπροσώπους.

12:39 Νέα καταγγελία για πρατυπία στην εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετά άτομα στο Σούρουτς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ψηφίζουν και εκτός του παραβάν. Επίσης στο βίντεο διακρίνεται και ένα άτομο να δίνει ψηφοδέλτιο σε ένα άλλο που βρίσκεται εντός τους παραβάν εκείνη την στιγμή. Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής απάντησε ότι οι υπηρεσίες διεξάγουν έρευνα για τις καταγγελίες.

11:55 Στη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Αμέσως μετά με μήνυμά του στο τουίτερ ανέφερε: «Ασκήσαμε το δικαίωμα ψήφου μας στην φυλακή. Εύχομαι να πάνε όλοι στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του μέλλοντος της χώρας και της δημοκρατίας. Ελπίζω η διαδικασία της ψηφοφορίας να ολοκληρωθεί σε ήρεμο περιβάλλον. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά. Καλορίζικα σε όλους».

11.30 Καταγγελία για εκλογικές παρατυπίες. Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα που προσπάθησαν να εισέλθουν σε σχολείο στο στο Ντιγιαρμπακίρ με 1000 σφραγισμένους φακέλους και ψηφοδέλτια, ώστε να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

11:15 Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ ψήφισε στην Σμύρνη. Σύμφωνα με την τελευταια συνταγματική ανθεώρηση πέρυσι τον Απρίλιο, καταργείται το αξίωμα του πρωθυπουργού και τα καθήκοντά του μεταβιβάζονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

11:01 Ψήφισε στη Γιάλοβα ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουχαρρέμ Ιντζέ. Στη συνέχεια αναχώρησε για την πρωτεύουσα Αγκυρα, από όπου θα παρακολουθήσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

10:55 Ψήφισε στο προάστιο Μπεϊλέρμπεγι της Κωνσταντινούπολης η Μεράλ Άκσενερ, Πρόεδρος του Καλού Κόμματος.

10.20 Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στην Αττάλεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.