Μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό συγκαλεί η ΕΕ με τη συμμετοχή των χωρών του Νότου (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) και των «μεγάλων» της Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία) σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια νέα λύση σε ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και σοβαρότερο, ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο. Δεν είναι πλέον μόνο οι «μικροί» της ΕΕ που στρέφονται σε κόμματα και κυβερνήσεις που υπόσχονται κλείσιμο συνόρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Είναι πλέον και οι «μεγάλοι» της Ένωσης που βλέπουν την υπόθεση να δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες.

Στην Ιταλία ήδη βρίσκονται στην εξουσία η Λέγκα με τα Πέντα Αστέρια, ενώ η Μέρκελ έχει σχεδόν λάβει τελεσίγραφο από τη Βαυαρία να βρει λύσεις.

Την άτυπη σύνοδο (επισήμως, συνάντηση εργασίας) συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Πάντως, τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς είναι σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» βορρά-νότου για το θέμα. Το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Reuters ήρθε να ρίξει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, αφού ήταν σαφής η πρόθεση να μεταφερθεί το βάρος στις χώρες του νότου, έναντι των γνωστών ανταλλαγμάτων για οικονομική βοήθεια, ενίσχυση της Frontex κλπ.

To σημείο που προκάλεσε την μεγαλύτερη αντίδραση ήταν η πρόθεση της Γερμανίας κυρίως να σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση αιτούντων άσυλο. Με λίγα λόγια, οι χιλιάδες που αιτούνται άσυλο θα πρέπει να παραμένουν στη χώρα εισόδου, δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία κατά κύριο λόγο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η λεκτική αντιπαράθεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκα.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η Ιταλία, σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο, δεν αντιμετωπίζει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 

Ο Σαλβίνι απάντησε άμεσα κάνοντας λόγο για «αλαζονεία του Γάλλου προέδρου», αναφέροντας ότι η Ιταλία φιλοξενεί πάνω από 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες» και καλώντας την Γαλλία «να ανοίξει τα λιμάνια της» και να σταματήσει τις απωθήσεις στα ιταλογαλλικά σύνορα, στη Βεντιμίλια.

Ο Σαλβίνι, επίσης, τόνισε ότι η συναίνεση της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι η Ρώμη θα διαπραγματευτεί σημείο προς σημείο τα θέματα που την ενδιαφέρουν.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με τις πάγιες θέσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.