Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο κυριότερος αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής έχουν υποσχεθεί να στείλουν εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη Συρία, ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ανησυχία των ψηφοφόρων για τον αριθμό των μεταναστών στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους ζουν στην Τουρκία και η παρουσία τους έχει αποτελέσει θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με μερικούς Τούρκους να θεωρούν ότι αποτελούν οικονομικό βάρος και απειλή για τις θέσεις εργασίας.

«Αμέσως μετά τις εκλογές σκοπεύουμε να καταστήσουμε όλα τα συριακά εδάφη ασφαλή, ξεκινώντας από περιοχές κοντά στα σύνορά μας, και να διευκολύνουμε την επιστροφή στα σπίτια τους όλων των φιλοξενούμενών μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία στη νοτιοανατολική πόλη Γκαζιαντέπ.

«Αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να περάσουμε την 24η Ιουνίου (την ημέρα των εκλογών) με ασφάλεια. Η σταθερότητα της Συρίας εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία. Διαφορετικά θα σπάσουν τη Συρία σε κομμάτια», είπε.

Ο Ερντογάν έχει πει πως 200.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει σε περιοχές της βόρειας Συρίας που τελούν τώρα υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και συμμαχικές τους δυνάμεις των Σύρων ανταρτών μετά την έναρξη στρατιωτικών επεμβάσεων (στο συριακό έδαφος) για την εκδίωξη Κούρδων μαχητών και μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο το να ασφαλιστεί από στρατιωτική άποψη μια αρκετά μεγάλη περιοχή της Συρίας ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση και θα έθετε την Τουρκία απέναντι σε άλλες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στη Συρία, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν.