«Η Μακεδονία αλλάζει όνομα», «Συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία: Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας», «Βόρειος Μακεδονία, το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχθηκε η Ελλάδα», είναι, σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι των σημερινών δημοσιευμάτων του γαλλικού Τύπου.

Σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», «μετά από μία διαμάχη 27 χρόνων, η Αθήνα και τα Σκόπια κατέληξαν τελικά σε μία συμφωνία για το όνομα, πράγμα που επιτρέπει την απεμπλοκή της κατάστασης για την ένταξη της μικρής πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ». Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μία καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «η τεράστια πρόκληση της συμφωνίας για τη Μακεδονία είναι να εξασφαλίσει το πράσινο φως στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ και να αποκτήσει μία πρόσκληση για τη συνάντηση κορυφής τού ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου».

Το περιοδικό «Express » κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ: «Έχουμε μία ιστορική λύση μετά από δυόμισι δεκαετίες. Η συμφωνία μας για το όνομα είναι Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας για παγκόσμια χρήση (...) πρόκειται για μία μεγάλη διπλωματική νίκη και μία ιστορική ευκαιρία για την περιοχή, ανοίγοντας ένα παράθυρο για φιλία, συνεργασία και μία από κοινού ανάπτυξη». Είναι το μήνυμα που ο Ζάεφ απευθύνει «κυρίως στον λαό του, όπου οι αντιδράσεις για μία συμφωνία παραμένουν σε κατάσταση παρόξυνσης» υποστηρίζει το περιοδικό.

Με βάση τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, AFP, όλα τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και στις δύο χώρες για την τελική επικύρωση της νέας ονομασίας.

Ξεχωρίζει η ανάλυση του πολύ γνωστού δημοσιογράφου Βενσάν Ερβουέτ (Hervoyet), στη ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού Europe 1.

«Εύρηκα!» και ριψοκίνδυνα πειράματα.

«Επειδή δεν είχε βαπτιστεί σωστά και επειδή η ονομασία δεν είχε αναγνωριστεί από τους γείτονές της, αυτή η μικρή χώρα των Βαλκανίων "στριμώχτηκε" ήδη, από την ανεξαρτησία της. Στο ΝΑΤΟ την αποκαλούμε ΠΓΔΜ, FYROM στα Αγγλικά. Μιλάμε για «Φυρομιστές», για Σκοπιανούς, σύμφωνα και με το όνομα της πρωτεύουσας» λέει ο Β. Ερβουέτ και προσθέτει: «Εύρηκα! Επετεύχθη τελικά συμφωνία για ένα ζήτημα που κράτησε ένα τέταρτο του αιώνα».

Στη συνέχεια εξηγεί τις πρακτικές και των δύο πλευρών: «Οι ενδιαφερόμενοι αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, κάτι που έχει άλλη αίγλη. Αυτοί οι «βουνίσιοι» έχουν, επίσης, προσαρτήσει ένα μικρό κομμάτι ιστορίας. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ονομαζόταν Μέγας Αλέξανδρος, το ίδιο και η εθνική οδός. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα αυτά ανήκουν στις σχολικές τάξεις των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η Ιστορία είναι εθνική υπόθεση. Στα Βαλκάνια, η ιστορία είναι δημοφιλής, πανταχού παρούσα και γεννάει πάθη».

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες -σημειώνει ο Β. Ερβουέτ- «δεν δέχονται να βάζουν χέρι στην ιστορία τους αυτοί οι κλεφτοκοτάδες. Ο ελληνικός στρατός έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα για να εμποδίσει τους "Φυρομιστές" από το να προσαρτήσουν την ελληνική Μακεδονία στη χώρα τους. Πολύ συχνά, πλήθος κόσμου κατεβαίνει στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να καταγγείλει τους απατεώνες, και είναι πιο πολλοί από όσους εναντιώνονται στη Μέρκελ και την EKT».

Ακολούθως, ο σχολιαστής αναφέρεται στα βέτο της Ελλάδας κατά της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και προσθέτει: «Αναρωτιόμαστε γιατί. Η Μακεδονία είναι φτωχή, ο μέσος μισθός μόλις στα 386 ευρώ. Η ανεργία είναι μαζική, η διαφθορά αχαλίνωτη. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ένα μέρος του διεκδικείται από την Αλβανία και πολλοί είναι ευαίσθητοι προς τους ισλαμιστές ιεροκήρυκες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν θέλει να "τακτοποιήσει" τη χώρα και τους γείτονές της στην Ευρώπη».

Για τις τελευταίες αποτυχημένες «εντάξεις» στην ΕΕ υπογραμμίζει: «Το να αντικατασταθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τα διασπασμένα Βαλκάνια αποτελεί ριψοκίνδυνο πείραμα. Οι τελευταίες χώρες που εντάχθηκαν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έκαναν πως μεταρρυθμίστηκαν, εμείς κάναμε ότι τους εντάξαμε. Η αποτυχία είναι φανερή».