Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για την ιστορική του συνάντηση με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. «Ήταν μια φανταστική συνάντηση. Πήγε καλύτερα από ό,τι φανταζόμουν και ανέμενα» δήλωσε. Το ιστορικό τετ-ατ-τετ των δύο ηγετών κράτησε 41 λεπτά, ενώ οι δημοσιογράφοι μέτρησαν ότι η χειραψία κράτησε 12 δευτερόλεπτα.

Τον ενθουσιασμό του δεν τον έκρυψε ούτε όταν τελείωσε η ιστορική συνάντηση: «Ήταν μια καταπληκτική μέρα. Μάθαμε πολλά ο ένας για τον άλλο και για τις χώρες μας.» Σε ερώτηση για το τι έμαθε για τον Κιμ, απάντησε: «Έμαθα ότι είναι ταλαντούχος άνθρωπος και αγαπά την πατρίδα του». Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις.

«Αρχίζουμε μια διαδικασία πολύ γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα. Προηγήθηκε πολλή προετοιμασία κι όλα ήταν φανταστικά. Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα έγιναν σήμερα. Η Κορέα θα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν. Είναι τιμή μου που είμαι μαζί σας» είπε στον Κιμ. 

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα τον καλέσει στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απάντησε θετικά.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και μετέδωσε το BBC, το κείμενο που υπογράφηκε έχει τέσσερα σημεία:

1. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να βάλουν σε νέα βάση τις διμερείς σχέσεις, βάσει της επιθυμίας των λαών τους για ειρήνη και ευημερία.
2. Θα κάνουν προσπάθειες για βιώσιμη, σταθερή ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο.
3. Βάσει και της συνάντησης που είχε τον Απρίλιο με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, ο Κιμ δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Δεσμεύση για το ζήτημα των σορών των αιχμαλώτων πολέμου και των πεσόντων περιλαμβανομένου και του άμεσου επαναπατρισμού όσων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί.

Το τετ-α-τετ των δύο προέδρων κράτησε 41 λεπτά και ήταν παρόντες οι δύο διερμηνείς. Κανείς άλλος. Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τα υπόλοιπα μέλη των δύο αντιπροσωπειών. Στο τραπέζι βρέθηκαν 13 αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Από πλευράς ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, αλλά και ο Τζον Κέλι, ο προσωπάρχης της προεδρίας. Στην ομάδα του Κιμ συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο και ο Ρι Σου Γιονγκ, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών.

 Αφού ολοκληρώθηκε και αυτή η σύσκεψη, ο Τραμπ δήλωσε ότι κατευθύνται για την υπογραφή συμφωνίας.

Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία περίμεναν υπομονετικά να ανοίξουν οι πύλες της αίθουσας από την οποία θα εμφανίζονταν οι δύο πρόεδροι για την υπογραφή. Το σκηνικό ήταν ήδη έτοιμο. Ένα τεράστιο τραπέζι, όπου είχε τοποθετηθεί μια πένα. Τελικά, λίγο πριν τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος, 13:00 ώρα Σιγκαπούρης) η πόρτα άνοιξε και οι δύο ηγέτες έκατσαν για την υπογραφή.

Για ξεκάθαρη συμφωνία, «ενός σημαντικού εγγράφου» μίλησε ο Τραμπ. «Αποφασίσαμε να αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας» ήταν το σύντομο σχόλιο του Κιμ, ο οποίος έμοιαζε αρκετά αμήχανος κατά τη διάρκεια της υπογραφής. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία.

Λίγο αργότερα οι αυτοκινητοπομπές των δύο ηγετών εγκατέλειψαν τη νήσο Σεντόζα της Σιγκαπούρης. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος).

.