Ενδιαφέρον έχει προκαλέσει μια η ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o πρώην υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. Στην εν λόγω ανάρτηση ο Μιλόσοσκι αναρωτιέται εάν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μπορεί να υπογράψει όσα ζητάει η Ελλάδα ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «η κοινή γνώμη αναρωτιέται γιατί οι σύμβουλοι του Ζάεφ Μάρισιτς και Μπασανοβιτς δεν έχουν μεταβεί στην Μεγάλη Πρέσπα προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία για το όνομα».


Τα ερωτήματα του Μιλόσοσκι είναι ρητορικά καθώς ο ίδιος στη συνέχεια εξηγεί πως «εκτός από το πακέτο της συμφωνίας που περιλαμβάνει το ονοματολογικό και το θέμα της εθνικότητας υπό το ‘’Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’, η Ελλάδα εχθές έθεσε δυο ακόμα αιτήματα τα οποία δεν αποτελούν μέρος της υφιστάμενης διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών ανάμεσα σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ».


Στη συνέχεια ο Αντόνιο Μιλόσοσκι εξηγεί τα δύο αυτά νέα σημεία της ελληνικής πλευράς τα οποία είναι τα εξής:

1. Η γλώσσα δεν θα πρέπει να γράφεται ως «μακεδονική» έτσι όπως ισχύει σήμερα από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά «λατινικά μακεδονική» χωρίς καμία μετάφραση και


2. Η αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία» θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για να ενταχθεί στο σύμφωνο που αναμένεται τον Ιούνιο/Ιούλιο. Επίσης η πΓΔΜ θα πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα το οποίο να έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς να είναι βέβαιο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση (του θετικού δημοψηφίσματος και της αλλαγής του ονόματος) ότι θα κληθεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ενταχθεί στους δυο οργανισμούς. Ο Μιλόσοσκι καταλήγει λέγοντας πως «το τρίτο ενδεχόμενο είναι να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις για πολλούς μήνες» μη παραλείποντας να σχολιάσει πως η στάση του Ζόραν Ζάεφ απέναντι σε αυτά τα αιτήματα θα κρίνει και το αν θα ¨πάρει εισιτήριο¨ για την Πρέσπα».

 Δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση