Την οργή της αντιπολίτευσης στη Γουατεμάλα έχει προκαλέσει η στάση της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, καθώς διατυπώνεται το αίτημα να αποπεμφθεί ο επικεφαλής της.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η υπηρεσία δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε στις προειδοποιήσεις για επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο. Μάλιστα, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας.

Οι ειδικοί λένε πως είχαν προειδοποιήσει τις αρχές να εκκενώσουν την περιοχή γύρω από το Φουέγο νωρίς το πρωί της Κυριακής, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας και της έντονης κινητικότητας της λάβας. Αλλά η αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης δεν αντέδρασε εγκαίρως, αν και η ίδια υποστηρίζει πως οι προειδοποιήσεις δεν ήταν ακριβείς, ώστε να ζητηθεί εκκένωση.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 99 ενώ σχεδόν 200 παραμένουν αγνοούμενοι.

Τα χωριά στους πρόποδες του ηφαιστείου θάφτηκαν κάτω από ηφαιστειακή τέφρα.

Οι μικρότερες εκρήξεις που ακολούθησαν και οι υψηλές θερμοκρασίες των βράχων και των φερτών υλικών δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το ούτως ή άλλως δύσκολο έργο των ερευνητικών ομάδων.

Περισσότεροι από 3000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ συνολικά επηρεάζονται πάνω από 1,7 εκατ. πολίτες.