Μία ημέρα μετά από την παραίτησή του από την αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος ο τέως πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει οριστικά την πολιτική. «Η πρόθεσή μου είναι να εγκαταλείψω οριστικά την πολιτική, υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνει κανείς στη ζωή από το να αφιερωθεί στην πολιτική» δήλωσε ο 63χρονος Ραχόι.

Ο Ραχόι κέρδισε τις εκλογές το 2011 με συντριπτική πλειοψηφία. Έμεινε στην πρωθυπουργία μέχρι την 1η Ιουνίου 2018, οπότε έπεσε από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ. Ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ισπανίας που πρωθυπουργός έχανε την πρωθυπουργία σε πρόταση μομφής.

Ο Μαριάνο Ραχόι υπήρξε «παιδί» του Λαϊκού Κόμματος με καταγωγή από τη Γαλικία. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1981 και υπηρέτησε στις κυβερνήσεις του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (1996-2004) και τον διαδέχθηκε το 2003. Θεωρήθηκε καλύτερος για την ηγεσία του κόμματος ως πιο πιστός στον Αθνάρ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήθελε να εξασφαλίσει κάποια επιρροή στο κόμμα.

Ο Ραχόι όμως είχε άλλα σχέδια. Το κόμμα σταδιακά πέρασε στον απόλυτο έλεγχό του. Ειδικά μετά τις εκλογές του 2011, όταν κατάφερε να φέρει και πάλι στην εξουσία το ΡΡ. Ως επικεφαλής της κυβέρνησης επέζησε μεγάλων κρίσεων, της ύφεσης, που δεν κράτησε πολλά χρόνια, αλλά έφερε υψηλή ανεργία και εξώσεις, αλλά και του πολιτικού αδιεξόδου του 2016. Χειρίστηκε -για πολλούς λάθος- την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, ο ίδιος βέβαια ισχυρίστηκε ότι τα έκανε όλα βάσει Συντάγματος.

Το κόμμα θα κληθεί να αναδείξει νέο πρόεδρο, αλλά και να καθαρίσει από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Ως πιθανότερος διάδοχος φέρεται ο 56χρονος νυν πρόεδρος της Γαλικίας, Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό, ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις του κόμματος. Βέβαια ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ έκανε τη δική του ρελάνς: Ανέλαβε πρωτοβουλία για την επανένωση του ευρύτερου χώρου της κεντροδεξιάς...