Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ έφτασαν σε συμφωνία για το Μαντμπίτζ της βόρειας Συρίας - όπου η παρουσία των κουρδικών πολιτοφυλακών είναι «αγκάθι» για την Άγκυρα- με την Ουάσινγκτον να μένει προς το παρόν λακωνική για το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά την Τουρκία να πανηγυρίζει για εκδίωξη του κουρδικού παράγοντα. 

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο ΥΠΕΞ αναφέρεται πως Τουρκία και ΗΠ Αενέκριναν έναν οδικό χάρτη για την Μανμπίζ, τη βόρεια περιοχή της Συρίας, και υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην εφαρμογή αυτού, τόνισαν οι δύο πλευρές σε κοινή τους ανακοίνωση σήμερα σε συνέχεια μιας συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον .

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο συζήτησαν επίσης τη μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών στη Συρία και τα βήματα που χρειάζεται να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μανμπίζ, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διεξάγουν περαιτέρω συναντήσεις για την επίλυση τρέχοντων διμερών ζητημάτων, και τόνισαν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών «στο πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας».

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις που έκανε ξεχωριστά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λένε αρκετά: «Η εφαρμογή του οδικού χάρτη για απόσυρση της κουρδικής YPG θα ξεκινήσει άμεσα» είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων η Hurriyet). 

H συμφωνία «μπορεί να γίνει σημείο καμπής»για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, προσέθεσε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου, ο οδικός χάρτης για αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων θα έχει διάρκεια «λιγότερο από έξι μήνες», αναλόγως της εξέλιξης των επιχειρήσεων στο έδαφος.

Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ, στον οδικό χάρτη προβλέπεται επιστροφή των κατοίκων στις εστίες τους, δημιουργία τοπικής διοίκησης και την ασφάλεια θα την αναλάβουν οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις.