Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα έδινε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, το σχέδιο «πάγωσε». Τα μηνύματα που έχουν έρθει από τις διεθνείς αγορές για την οικονομία της Ιταλίας και τις προοπτικές της φαίνεται ότι ανησυχούν ακόμα και τα Πέντε Αστέρια. Πιο πολύ όμως ανησυχεί το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι το ενδεχόμενο από τις νέες εκλογές να ισχυροποιηθεί η Λέγκα του Βορρά και να έχει το πάνω χέρι στην επόμενη διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, τα Πέντε Αστέρια εκτέθηκαν αρκετά με τον ανοικτό πόλεμο που άνοιξαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για αυτό και έριξαν τους τόνους.

Στις τάξεις τους διατυπώνονται τώρα νέες σκέψεις για κυβέρνηση με τη Λέγκα. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Λέγκα θέλει να επιστρέψει στη συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια, είτε με τον Αντόνιο Κόντε είτε με άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών, που προκάλεσε την ρήξη.

Όπως φαίνεται, οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για την αβεβαιότητα στην Ιταλία, ενισχύουν τη Λέγκα και δύσκολα ο αρχηγός της Ντι Μάιο θα δεχθεί να συμμετάσχει ως δεύτερος στην κυβέρνηση. Πάντως, δημόσια τουλάχιστον, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να «εξετάσει» τις νέες προτάσεις, προκειμένου να μην χρεωθεί την νέα προσφυγή στις κάλπες.

Μιλώντας για κάλπες: Δεν αποκλείεται να στηθούν ακόμα και στα τέλη Ιουλίου με το φόβο (προφανώς) η αποχή να εκτοξευθεί στα ύψη. Εντός των επόμενων ωρών αναμένονται εξελίξεις.