Καθώς η Ιταλία παραμένει βυθισμένη στο πολιτικό χάος, η αβεβαιότητα οξύνθηκε την Τετάρτη σε βαθμό που επανέρχεται ακόμη και το ενδεχόμενο τελικά όντως να σχηματιστεί πολιτική κυβέρνηση -άγνωστο, βέβαια, αν θα είχε σκοπό (έστω και θεωρητικά) να εξαντλήσει την τετραετία ή όχι. 

Μετά την δεύτερη επίσκεψη του -τυπικά, ακόμη εντολοδόχου πρωθυπουργού- Κοταρέλι στον πρόεδρο Ματαρέλα το πρωί της Τετάρτης, τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα (Πέντε Αστέρια και Λέγκα) έχουν αλλάξει ρότα και με τις δηλώσεις των αρχηγών τους δείχνουν πως πρέπει να επιστρέψει σε εκείνα το μπαλάκι της συζήτησης για να σχηματίσουν πολιτική κυβέρνηση πάνω στην πλειοψηφία που έχουν.

Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύθηκε ορατά όταν το απόγευμα ο Λουίτζι ντι Μάιο (αρχηγός των Πέντε Αστέρων, φωτ.) προσήλθε στο προεδρικό μέγαρο. Έπειτα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του επανέφερε ανοικτά την επιλογή «πολιτικής κυβέρνησης» με τον Πάολο Σαβόνα (η επιλογή του οποίου στο ΥΠΟΙΚ είχε προκαλέσει το βέτο του προεδρικού μεγάρου) σε άλλη θέση -και κάποιον «του ίδιου βεληνεκούς», όπως είπε, στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν θέλουμε να βγούμε από το ευρώ» τόνισε ο ντι Μάιο.

Το κεντρικό ωστόσο είναι σε αυτήν την φάση τι στάση για σχηματισμό κυβέρνησης θα κρατήσει η Λέγκα. Ο αρχηγός της, Ματέο Σαλβίνι, είχε υποστηρίξει το πρωί πως πρέπει να στηθούν γρήγορα, αλλά όχι αμέσως νέες κάλπες (δηλαδή μετά το καλοκαίρι).

Μετά τις εξελίξεις, η τελευταία θέση που πήρε ο Σαλβίνι ήταν πως είναι ανοικτός σε πολιτική κυβέρνηση «με την ίδια ομάδα» που είχε συμφωνηθεί. 

Όμως, ενώπιον της πρωτόγνωρης ακόμη και για τα ιταλικά δεδομένα κρίσης, η διάρκεια ζωής των θέσεων που εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Ρώμη δεν ξεπερνά εύκολα τις μερικές ώρες.

Ο Σαλβίνι, μετά το μήνυμα του ντι Μάιο, επέμεινε στην συμμετοχή του Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα και ανέφερε, λέγοντας πως η υπομονή του «εξαντλείται», πως «θα δούμε τι μας περιμένει». 

Τα σενάρια στα οποία στοχάζεται την ίδια ώρα ο ιταλικός Τύπος είναι τόσο πολυάριθμα όσο και αναξιόπιστα: Ξεκινούν από παροχή «τεχνικής ψήφου ανοχής» (ή όποιον άλλο νεολογισμό προτιμά η εκάστοτε ιταλική εφημερίδα) με απουσία ορισμένων βουλευτών από Βουλή και Γερουσία και φτάνουν μέχρι τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης είτε με πρωθυπουργό τον Κόντε είτε ακόμη και με τον αρχηγό της Λέγκα. 

Το σενάριο, φυσικά, να ναυγαγήσουν εκ νέου τα πάντα και να διαλυθεί άμεσα το Κοινοβούλιο, είναι εξίσου υπαρκτό.

Μετά το τέλος του νέου γύρου διαβουλεύσεων στο προεδρικό μέγαρο, η ιταλική προεδρία περιορίστηκε στο ότι δεν θα επιστρέψει το βράδυ ο εντολοδόχος Κοταρέλι και δεν θα «υπάρξει πίεση χρόνου» για σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης. 

Πίσω από την αλλαγή στάσης ειδικά των Πέντε Αστέρων μπορεί να βρίσκονται αρκετά, ωστόσο σίγουρα δεν τους είναι αδιάφορα τα εξής δύο: Η πίεση που ασκείται στα ιταλικά χαρτιά στις διεθνείς αγορές (το ιταλικό spread έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ) αλλά και οι αναφορές στον ιταλικό Τύπο πως οι δημοσκοπήσεις αυτών των ημερών δείχνουν πως η πολιτική αβεβαιότητα ευνοεί πολύ περσσότερο τη Λέγκα παρά τα Πέντε Αστέρια.