Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλασσαν κατηγορίες από το πρωί της Τετάρτης για τον Ρώσο δημοσιογράφο Αρκάντι Μπαμπτσένκο, επικριτή της Μόσχας και κάτοικο Κίεβου, μετά την αναφορά πως είχε δολοφονηθεί στο σπίτι του στην ουκρανική πρωτεύουσα την Τρίτη. 

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, αυτό δεν ήταν απολύτως ακριβές: Ο Μπαμπτσένκο εμφανίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης μπροστά στις κάμερες για να διαψεύσει τις αναφορές περί θανάτου του που -σε γνώση και μάλλον συμφωνία του- είχαν σκόπιμα καλλιεργηθεί. 

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν στη συνέντευξη Τύπου, διά στόματος του επικεφαλής τους Βασίλ Γκρίτσακ, πως η ψευδής αναφορά για θάνατο του Μπαμπτσένκο διαδόθηκε ώστε να αποτραπεί πραγματικό σχέδιο δολοφονίας του το οποίο το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα. 

Ο Γκρίτσακ παρουσίασε μάλλον δραματικά την ανατροπή, ανακοινώνοντας πως είχε εξιχνιαστεί η υπόθεση της δολοφονίας -και καλώντας στη συνέχεια τον Μπαμπτσένκο να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες. 

Προηγουμένως ωστόσο είπε πως ταυτοποιήθηκε ένας Ουκρανός υπήκοος που είχε πάρει από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες 40.000 δολάρια για να δολοφονήσει τον Μπαμπτσένκο. Ο Ουκρανός στη συνέχεια προσέλαβε ως εκτελεστή έναν γνωστό του που είχε δράση ως αυτονομιστής στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στην αποκάλυψη ήταν άμεση: Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε πως η «σκηνοθετημένη δολοφονία στήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους».